čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Olomoucký Globus spustil samoobslužný systém Scan&Go. Fronty u pokladen vás už nezdrží

PR článek

Ať se přihlásí ten, kdo netušil, co se pod pojmem Scan&Go skrývá. Do tohoto pondělí bych musela svou ruku zvednout i já. Zjednodušeně se jedná o to, že si v hypermarketech Globus můžete sami naskenovat nákup, vidíte průběžnou cenu, nemusíte zboží vykládat na pás a hned můžete jít zaplatit. Prostě naskenuj a jdi.

Netušila jsem, jak to může fungovat v praxi, ale hned po prvním pokusu vím, že takto budu nakupovat i v budoucnu. První krok, který jsem musela uskutečnit bylo, že jsem vyplnila registrační formulář na informacích.

Obdržela jsem kartičku Globus Bonus a šla jsem si vyzvednou skener, který byl hned vedle. Pro registrované zákazníky první krok odpadá, protože ho provedli už v minulosti.

Načetla jsem kartu a zelená barva mi napověděla, který skener bude můj. Jeden skener, rovná se jeden nákup. Pokud jde celá rodina a každý chce mít svůj, je potřeba mít odpovídající počet registrací. Pokud totiž nakupují zároveň prarodiče s dětmi a chtějí nakupovat odděleně, potřebují mít každý svojí kartičku. Jeden však naprosto vystačí, dá se pohodlně opřít o držátko na vozíku a skenovat i ve více lidech.

Skener připevním na vozík a můžu vyrazit. Hned na kraji hypermarketu se nachází oddělení s nápoji a mě zajímalo, jak se například skenuje pivní přepravka, která na sobě většinou čárový kód nemá. Jednoduše. Nad příslušnými výrobky jsou umístěné velké čárové kódy označující přepravky, které stačí naskenovat. Pokud na to zapomenete, tak se nic neděje, na vývěsných tabulích nebo u pokladen budete mít možnost to napravit.

Nakonec jsem se ale rozhodla vzít si neperlivou vodu. U některých výrobků, kde se předpokládá větší odběr, automaticky vyskočí tabulka počtu kusů. Kupovala jsem jenom jednu, proto jsem označila číslo 1 a potvrdila fajfkou v pravém dolním rohu. Kdybych si jich vzala více, jenom nastavím počet a potvrdím.

Bez kávy prostě fungovat nemůžu, proto kávová ulička byla mojí další zastávkou. Původně jsem si chtěla koupit rozpustnou a dokonce jsem ji už naskenovala. Ale pak jsem zahlédla zrnkovou v dřevěném soudku a nemohla jsem odolat. Co však teď s tou rozpustnou? Jde to nějak stornovat? Obsluha mi ukázala, že bez větších problémů, stačí zmáčknout tlačítko mínus na displeji a znova naskenovat kód produktu, který chcete vrátit. Potvrdit a je to.

V příštím týdnu má moje mamka narozeniny a já jsem v Globusu zahlédla knížku, kterou si přála. Naskenovat a šup do vozíku. Jako svůj rozpočet pro dnešní nákup jsem si stanovila pětistovku. Abych to nepřešvihla, tak jsem pozorně sledovala displej skeneru, který všechny položky sčítá a ukazuje celkovou cenu. 

Tak a ještě něco lehkého na jídlo. Donut s jablečnou náplní a banán to jistí. Banán jsem bez problémů zvážila a kód načetla. S kusovým zbožím je to obdobné, akorát jsou kódy v jeho blízkosti a nemusí se vážit.

S pečivem je to stejné. U každého výrobku je čárový kód, ať už výše nebo pod koši s pečivem, uzpůsobené pro menší nakupující nebo vozíčkáře. Počet kusů: 1, označit a do vozíku.

Hurá k pokladně. Cenu si předem kontroluji a naskenuji poslední kód, kterým celý nákup uzavřu. Odevzdám přístroj a mířím k pokladnímu automatu. Pokud předem víte, že jdete jenom pro pár věcí, nemusíte si brát skener u vchodu, stačí až u expresních pokladen, načtete zboží a míříte zaplatit.

Znovu načtu svojí Globus kartičku a uvidím svůj účet. Platba je možná jak v hotovosti tak kartou. Vytahuji kartu, přikládám a odcházím.

Tentokrát mě jakákoliv kontrola minula, ale namátkově si systém vybírá, koho prověří. Všudypřítomná obsluha, která je připravená hned poradit, pak postupuje podle protokolu a kontroluje věci ve vašem vozíku. Služba Scan&Go v hypermarketech Globus je založena na důvěře, jak se však říká: „Důvěřuj, ale prověřuj“.

S prvním nákupem jsem ze začátku potřebovala poradit, ale s tím dalším si už bez problémů poradím sama. V případě potřeby mi pomůže brožurka s návodem, který je k dispozici na skenerové stěně. Splést se může každý, proto se nebojte požádat o pomoc. Pro mě je to urychlení nákupu, ale všem to vyhovovat nemusí. Pokud jste zvyklí na starý způsob, tak se nemusíte bát, klasické pokladny stále fungují. 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Jan Potměšil

Ale jinak tuto službu hodnotím velmi pozitivně, stejně jako pokladny v Tescu.

úterý, 25. října 2016, 00:17

Jan Potměšil

To je divný, když píšete PR článek, že vás nekontrolují na pokladně... A ještě chybí informace, který další Globus v ČR to bude zavádět - ha, žádný, všechny už to prý mají.

úterý, 25. října 2016, 00:17

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.