úterý 16. dubna 2024 Irena

Policie navrhla obžalovat dvě pracovnice Českých drah za pád dítěte z vlaku

Policisté navrhli kvůli loňskému tragickému pádu dvouleté dívky z vlaku na Olomoucku obžalovat průvodčí a vlakvedoucí z usmrcení z nedbalosti. Spis s tímto návrhem předali žalobci.

Podle policie obě ženy při vypravování vlaku porušily drážní předpisy. O případném podání obžaloby rozhodne žalobce v příštích dnech. Zaměstnankyním Českých drah hrozí až šest let vězení.

Policisté obě zaměstnankyně obvinila v únoru letošního roku, vyšetřování trvalo několik měsíců. Podle žalobce má spis 682 listů, obsahuje řadu znaleckých posudků a dokumentů. Jedna z obviněných podala stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání, byla však zamítnuta. "Vyšetřování je ukončeno. Policisté jej ukončili s návrhem na obžalobu z usmrcení z nedbalosti, spis mám nyní na stole. Podle policie jde především o porušení drážních předpisů. Ohledně případného podání obžaloby bych se měl rozhodnout během tohoto týdne," uvedl žalobce.

Neštěstí se stalo přesně před rokem 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dívka vypadla z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. V osudnou chvíli stála v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která byla na toaletě se čtyřletou dcerou. Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti vlaku ve 111 kilometrech za hodinu se pak dveře samovolně rázně otevřely a dítě vtáhly ven. Dívka na následky pádu zemřela.

Podle kriminalistů bylo povinností obou obviněných přesvědčit se o tom, že dveře jsou zavřené, je to podle nich výslovně uvedeno v interním předpisu drah. "Než je vlak vypraven, mají se přesvědčit mimo jiné o tom, že jsou uzavřeny všechny dveře. Podle našeho názoru se prostě nepřesvědčily. Pohledem na vzdálenost několika vagonů nelze poznat, že jsou dveře uzavřeny," řekl již dříve komisař Ondřej Novotný.

Policisté přitom uvedli, že pokud by se tato tragédie stala letos, mohly být obviněny jako právnická osoba také České dráhy, loni to neumožňoval právní řád. Naopak podíl matky na tragédii kriminalisté zcela vyloučili, dítě bylo prý po celou dobu v její bezprostřední blízkosti.

Podobné neštěstí se stalo před deseti lety zhruba o pět kilometrů dále u obce Střeň. Tehdy vypadl z vlaku pětiletý chlapec, zemřel na následky mnohočetných poranění. Matce se ztratil poté, co odešel v jedoucím vlaku sám na toaletu. Matku nakonec soud potrestal podmínkou. Podle soudu se dopustila ublížení na zdraví z nedbalosti, když nechala chlapce běhat po vlaku bez dozoru.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.