čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

ROZHOVOR: Šimon Pelikán nezahálí, letos přišel s další novinkou, jak prozkoumat Olomouc – Ološlapem

Šimon Pelikán loni rozčeřil olomoucké vody s výletními plavbami, na které nabízí komentovanou prohlídku města po řece Moravě. Nyní přichází s Ološlapem, díky kterého budete moci poznat historickou Olomouc trochu jinak. Šlápnete si do pedálů a vlastní silou se budete pohybovat po centru. Spojíte tak zájem o historii, sport i relax. A dokonce při tom můžete popíjet pivo.

Co vás přivedlo na nápad pořídit si Ološlap?
Chtěl jsem přidat další službu na stejném konceptu jako jsou výletní plavby, akorát na suchu, která nabízí lidem prohlídku Olomouce. Na lodi se tento koncept spojení plavby a historického výkladu ujal. Ološlap slouží k poznání města zase z jiné perspektivy. Jízdy budou moderované s výkladem a s tematickou hrou, díky které budou mít návštěvníci šanci poznat Olomouc trošku jinak.

Kolik lidí se na Ološlap vejde?
Na Ološlapu může být stejný počet lidí jako na na lodi, a to je jedenáct. Ti se navzájem nemusí znát. Ale je také druhá varianta, stejně jako máme soukromé plavby, tak i tady se může skupinka rozhodnout oslavit rozlučku se svobodou, setkání s přáteli, promoce a další. Ološlap si budou moci různě nazdobit a výhodou toho je, že to funguje jako „beer bar“ kde sedíte podél baru s naraženým pivem, má to stříšku, může se pouštět hudba. Je to takový aktivní relax, kdy vlastně odpočíváte tak, že šlapete a popíjíte při tom pivo.

Jezdí podobné vozítko někde jinde po Česku?
Ne, toto je v České republice jedinečné. Sice byly už tři podobné postavené, ale jeden je v lokálním pivovaru, další byl postavený jen na krátkou akci. V současné době je Ološlap jediný jezdící, kdy si ho lidé mohou pronajmout.

Vyrobil jste si ho sám nebo jste ho odněkud přivezl?
Přivezl jsem si ho z Holandska. Nemělo cenu, abych něco sám vyráběl a tvořil, když už něco takového existuje. Bylo by zbytečné vymýšlet něco, co už bylo dávno vymyšlené.

Na kolik vychází jednotlivá jízda?
V rámci poznávacích jízd to vychází na sto korun pro dospělé a sedmdesát snížené pro studenty. Když se jedná o soukromou akci tak hodina stojí tisíc pět set.

Jak dlouho jízda trvá?
Pro veřejnost je to přibližně čtyřicet pět minut, a když je soukromá akce, tak je to celá hodina. Je s průvodcem a na rozdíl od veřejných se může trasa trošku přizpůsobovat. Skupinka si může koupit celý soudek piva nebo holky třeba víno.

Jaké pivo používáte?
Máme místní, regionální pivo Chomout, protože je jednoduše místní a ještě k tomu nejlepší. Spolupracuju už s Olomouckými tvarůžkami, se Zoo Olomouc, protože chci podporovat náš region a poukázat na něj a jeho historii. Byla by blbost zvolit jiné pivo, než to, které pochází odtud. Máme desítku, přece jenom je tam člověk za sportem a poznáváním. Něco silnějšího si může dát večer v baru. Není to ve fázi nějakého opíjení se, ale je to spíše o snaze ukázat návštěvníkům město Olomouc v regionálním podtextu.

Máte přesný odjezdový řád jako u Plaveb Olomouc?
Zatím to funguje na objednávku. Nejvytíženější jsou páteční a sobotní večery, kdy Ološlap vyjíždí do ulic a je k dispozici pro všechny, nehledě na objednávku. Když Ološlap uvidí, mohou si za poplatek přijít sednout a jet s námi. Což je velmi zajímavý koncept, protože máme rádi, když se lidi baví a potkávají se. Tady krásně funguje to, že přijdou neznámí lidé, sednou si a baví se mezi sebou. Je to taková velmi příjemná interaktivní záležitost na páteční a sobotní večery. Jinak bude Ološlap vyjíždět denně na základě rezervací, mino ně bude možnost soukromých akcí.

Kudy Ološlap projíždí?
Jsou dvě kategorie, jedna je jednodušší a druhá fyzicky náročnější. U historických jízd se projíždí parkem, náměstími. Zatím vyjíždíme a vracíme se do Pevnosti poznání. U soukromých se může trasa trochu změnit, ale nejlepší je držet se cesty, kterou máme ověřenou a bezpečnou.

Kdo Ološlap řídí?
Máme řidiče Tomáše, který je zároveň i průvodce. Také se stará o občerstvení.

Máte rád pozornost, kterou Ološlap budí?
Nejde spíše až tak o pozornost, je spíše sympatické, že se to lidem líbí. A to je pro mě to největší. Když jsem do toho šel, tak jsem si nebyl jistý, jestli se to lidem bude líbit. Bylo to padesát na padesát. Jsem rád, že se to ujalo. Už pár lidí mi řeklo, že to byla nejlépe strávená hodina za poslední dobu. Kvůli úsměvu na tváři to přece děláme.

Nezajímá lidi více to pivo než historický výklad?
Ne ne, ono se pivo vůbec pít nemusí. Jsou dvě varianty, ta poznávací a potom oslavující. To samé platí u mě na lodi, přestože jdou někteří na oslavu, tak často žádají, abych jim řekl něco o historii. Z toho vyplývá, že se o ní zajímají, i když jsou v pařícím módu.

Plánujete pořídit do Olomouce další Ološlapy?
Zatím jsme rádi, co máme a je důležité se věnovat tomu, aby tady fungovat ten jeden.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.