pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR: Konkurenci překonáváme kvalitou, říká předseda zemědělského družstva Senice na Hané Jaroslav Navrátil

PR článek

Zemědělské družstvo Senice na Hané je regionální podnik, který se zaměřuje na zemědělskou rostlinnou a živočišnou výrobu. Produkty ze sadů, chovů, ale i vlastní mlékárny prodávají ve svém obchodě v Olomouci a také je dodávají na další zpracování, například do dětské výživy.

Co všechno patří mezi vaše produkty?
ZD Senice na Hané se zabývá jak rostlinnou tak živočišnou výrobou. Co se zemědělství týče, tak mezi naše hlavní produkty patří cukrová řepa, sladovnický ječmen a potravinářská pšenice. Doplňkově je to také chmel a ovoce, a to zejména jablka, švestky, rybíz ale také třešně. V živočišné výrobě se soustřeďujeme převážně na produkci vajec a mléka. Produkujeme také vepřové maso, to zajišťuje naše dceřiná společnost Zemědělské družstvo Haná.

Jakým způsobem produkty zpracováváte a kam všude míří?
Produkci ovoce rozdělujeme podle kvality a velikosti. Lepší a větší plody jdou do konzumního prodeje, tedy na pulty obchodů. Plody menší velikosti a případně i horší kvality se průmyslově zpracovávají. Například jablka musí mít minimální průměr 6,5 centimetrů, aby mohla jít do konzumního prodeje. V opačném případě jsou zpracována na mošty a podobně.

Také dodáváme zboží do podniků na výrobu dětské výživy. Ty mají velice přísná pravidla, co se týká obsahu určitých, v jistých případech i škodlivých látek, které se do produktů mohou dostat z půdy, hnojením a postřikem, ale také z ovzduší. Naše firma tato pravidla pečlivě dodržuje a pravidelně zasílá vzorky produktů do certifikované laboratoře do Francie, kde ověřují jejich kvalitu.

Kde mohou místní obyvatelé vaše potraviny a produkty koupit?
Naše výrobky mohou zakoupit v obchodním domě SENIMO, který se nachází v Olomouci na Pasteurově ulici. Jsou zde k dostání veškeré naše potraviny, produkty z nich i výrobky z naší mlékárny. Před vchodem do prodejny je navíc umístěný mléčný automat, ve kterém si zákazníci mohou koupit čerstvé mléko přímo z farmy, a to 24 hodin denně.

V čem se vaše nabídka liší od toho, co je k dostání v klasických supermarketech?
Obchodům tohoto typu sice nemůžeme úplně konkurovat, protože mají širší nabídku zboží, ale dokážeme je překonat kvalitou výrobků. My totiž prodáváme regionální potraviny a snažíme se, aby byly co nejkvalitnější a nejzdravější. Například při výrobě produktů v naší mlékárně nepoužíváme konzervanty. A takové zboží se v běžném obchodě těžko shání.

Jak přesně funguje vaše mlékárna?
Sídlo je v Náměšti na Hané a k výrobě používáme mléko z vlastních zdrojů z nedalekého chovu. Založili jsme ji před čtyřmi lety a za tu dobu se značně rozrostl sortiment našich výrobků. Začínali jsme na tvarohu a jogurtech a dnes kromě těchto produktů nabízíme také celou řadu sýrů, pomazánek, kysaných výrobků a spoustu dalšího. Naším cílem je hlavně nabídnout větší sortiment výrobků, které mají základ v přírodních produktech, ať už se jedná o mléko nebo případné doplňující ovocné složky.

Mají lidé o vaše produkty zájem, jdou na odbyt?

Máme stálý okruh odběratelů našich výrobků. Samozřejmě nás také ovlivňují různé faktory jako například dovoz ze sousedních zemí. S tím jsme bojovali hlavně od konce loňského roku, kdy se na tuzemský trh dostala ve větším rozsahu levná vejce z Polska a my jsme tak byli donuceni snížit cenu našich vajec až pod cenu výrobních nákladů. V současné době se již situace zlepšuje. Do stejné situace jako my se dostali nejen ostatní producenti v České republice ale i zemědělci na Slovensku a v Maďarsku. Naproti tomu v Polsku se jim takto podařilo udržet cenu vajec nad výrobními náklady.

Provozuje Zemědělské družstvo Senice na Hané kromě mlékárny a prodejny také něco dalšího?
Ano. V Olomouci hned vedle prodejny máme tříhvězdičkový hotel SENIMO. Ten zhruba před osmi lety prošel rozsáhlou rekonstrukcí a byly také rozšířeny ubytovací kapacity. V dnešní době tvoří naši klientelu převážně obchodní cestující a samozřejmě turisté. Kromě hotelu máme i ubytovnu ve Vilémově, která se nachází uprostřed našich ovocných sadů, a chatu v Horní Bečvě.

A jak se vám vydařila letošní úroda?

Tento rok nám počasí bohužel moc nepřálo. Na jaře přišly mrazy, které poškodili kvetoucí ovocné stromy, a potom v průběhu června zase bylo málo srážek, takže obiloviny měly drobnější zrno. Jejich sklizeň se navíc protáhla, a to z důvodu dešťů, kterých bylo v průběhu žní víc než dost. Takže letošní úroda obilovin má větší obsah dusíkatých látek, které se do zrna dostanou cestou výživy rostlin. Na jednu stranu je to dobré, protože u pšenice je tato vlastnost žádaná, ale u sladovnického ječmene nikoliv. U ovocných stromů, které mají kvůli poškození jarními mrazy méně plodů, zase očekáváme jejich větší velikost zejména ve srovnání s minulým rokem. Takže potřeba konzumního ovoce bude rozhodně zajištěna.

Více informací se mohou čtenáři dozvědět na stránkách zdsenice.cz.

Autoři | Foto Petra Bělašková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.