pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoucká lektorka lyžování Katka Straková napsala vtipnou knihu, ve které poznáte místa z našeho regionu

Kateřina Straková se narodila v Olomouci a od malička milovala přírodu a sport. Ve třetí třídě si začala psát deník. Bavilo ji pozorovat lidi kolem sebe a všechno následně zapisovat. Od ručně psaných deníků se dostala k napsání první knížky. Tím si podle svých slov splnila svůj velký sen.

Co od knížky může čtenář očekávat a jakým čtenářům by neměla v knihovničce chybět?
Hlavním tématem Instruktorky jsou hory, lyžování a děti. Kdo má aspoň jednu z těchto věcí rád, určitě se do kapesniho vydání na 111 stránkách ponoří. Je to knížka, která nepoučuje, neradí, a snad ani nenudí. Vypráví o lidech, co se motají kolem hor: instruktoři, vlekaři, rolbaři, hospodští, kuchaři, číšníci, recepční, děti, nelyžaři i lyžaři. Knížka je tak malá a skladná, že se vleze úplně do jakékoliv knihovničky. Do olomoucké, beskydské, jesenické.

Která místa z našeho regionu čtenář v knížce pozná?
Příběh je rozdělen na tři části – první se odehrává v Olomouci a jejím blízkém okolí, druhá část v Beskydech, konkrétně na Horní Bečvě, a závěr se vyšplhal na nejvyšší horu Moravy s červenobílým vysílačem, na Praděd.

Jaké čtenáře bys knihou chtěla oslovit?
Celé vyprávění vychází ze zkušeností z práce instruktorky lyžování. Úsměvné popisy některých dětských expertů by si mohly získat čtenáře z řad rodičů. I instruktoři, trenéři a učitelé, kteří s dětmi pracují, pravděpodobně objeví nějakou tu životní paralelu i důvod k zasmání. A lyžařům začátečníkům se otevře trošku jiný úhel pohledu na lyžování.

Knihu sis vydala sama, byl to pro tebe velký zásah do rozpočtu?
Ano, všechny náklady spojené s vydáním knížky mám na tričku já. Byl to jeden z mých velkych snů a počinů, takže této investice rozhodně nelituji. Nešla jsem do toho, abych zbohatla. Teď malá rada pro ty, co by si jako podnikatelský záměr předsevzali vydat knížku – nedělejte to a raději běžte prodávat kapry do Španělska. Můj hlavní cíl byl udělat dalším lidem radost. Psaní je moje vášeň a největší odměnou pro mě je, když si to zkrátka s chutí a třeba s vůní letošního svařáku přečtete. A taky by to potěšilo našeho Ježíška, kdyby se Instruktorka objevila pod některým vánočním jehličnanem.

Kde si můžeme knihu zakoupit? 
Knížku si můžete buď objednat na webu www.instruktorka.eu nebo si ji osobně koupit v Olomouci v prodejně Rock point, taky ve Tvarůžkové cukrárně nebo v knihkupectví Tycho za 190 korun. Díky za rozhovor, pusy na zmrzlý nosy! 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.