pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Fanoušci Sigmy na výjezdu v Praze zmlátili v tramvaji Afričana. Nadávali mu do špinavých negrů

Podle serveru Aktuálně.cz měli v sobotu 4. listopadu napadnout fanoušci SK Sigma Olomouc, kteří jeli na venkovní zápas proti Bohemians Praha, v tramvaji muže snědé pleti. Muž je původem Afričan, který žije v Praze už deset let a má doktorát z pražské univerzity.

Policie několik fanoušků po incidentu zadržela a podezřívá je ze spáchání rasově motivovaného trestného činu. „Všichni zadržení muži skončili na policejním oddělení a kriminalisté na případu nyní pracují pro podezření ze spáchání trestných činů hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, výtržnictví a ublížení na zdraví," řekl pro Aktuálně.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk.

K napadení došlo v tramvaji číslo 6, která zastavuje i u stadionu fotbalového klubu Bohemians. Šestatřicetiletý muž, který byl později napaden, jel na schůzku se svým kamarádem v přední části vozu. Podle jeho slov na zastávce I.P. Pavlova přistoupilo asi dvacet mužů, kteří na něj začali ihned řvát rasistické urážky, které zahrnovaly výrazy jako "černá huba" či "špinavej negr". Nikdo v tramvaji se ho v té době nezastal.

Podle Aktuálně.cz nejagresivnější útočníci pak po muži začali házet citrony. "Nevím, kde je vzali. Jeden z nich mi citron vymačkal na hlavu, šťáva mi tekla po obličeji na oblečení," řekl napadený muž serveru Aktuálně.cz. Když se tramvaj blížila do zastávky Bohemians, agresoři na muže zaútočili pěstmi, strhli jej ze sedačky na sníženou plošinu uprostřed vozu a kopali do něj. Udeřili jej celkem asi dvacetkrát.

Když muži vystoupili, chtěl muž zavolat sanitku, měl ale vybitý telefon. Když se tramvaj znovu rozjela, zmáčkl proto nouzové tlačítko. Muž při incidentu utrpěl zhmožděniny a modřiny, při rozbíjení krycího skla u nouzového tlačítka si rozřezal prsty. Po ošetření v nemocnici mu policie ukázala záznamy z tribun, kde se nacházeli fanoušci SK Sigma Olomouc. Muž jich sedm poznal, načež je policisté zajistili ještě v průběhu zápasu.

Muž žije v Praze deset let, mluví sedmi světovými jazyky. Na jedné z pražských univerzit absolvoval doktorské studium a pracuje jako programátor v nadnárodní firmě. „Celou tu dobu jsem se snažil začlenit se do společnosti, dva roky jsem třeba jako dobrovolník učil děti ve školce francouzsky," říká. "Teď mám pocit, jako by na tom vůbec nezáleželo. Jsem taky zklamaný, že mi nikdo nepomohl. Odmítla mě i většina lidí, které jsem v tramvaji požádal o svědectví,"  řekl závěrem pro Aktuálně.cz.

„O zmíněném incidentu máme pouze informace, které se objevily v médiích. Každopádně to nemění nic na tom, že takové jednání ostře odsuzujeme! Jedince, kteří se toho dopustili, nepovažujeme za příznivce SK Sigma Olomouc, nejsou na našem stadionu vítáni! Kdo se takto chová, není fanoušek SK Sigma! Ve spolupráci s Policií ČR jsme připraveni učinit opatření, aby se viníci už na zápasy našeho klubu nepodívali," řekl za SK Sigma Olomouc mluvčí Petr Pelíšek.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.