pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Zanedlouho vypukne olympiáda v Riu, Českou republiku budou reprezentovat i dva rodáci z Olomouce

Zbývá už jen 17 dnů do startu letní olympiády v Rio de Janeiru. Na toto druhé největší město Brazílie budou za chvíli upřeny zraky celého světa. Celkem se zde bude soutěžit ve 28 sportech. Ve dvou z nich budou závodit i rodáci z Olomouce. Jestlipak víte, kteří to jsou?

5. srpna to všechno vypukne. Slavnostním zahajovacím ceremoniálem začnou 31. letní olympijské hry. Letos budou probíhat v Brazílii a to konkrétně na 35 sportovištích. Rio de Janeiro bude historicky prvním jihoamerickým městem, ve kterém se uskuteční olympijské hry. Celá sláva bude ukončena 21. srpna, taktéž slavnostním ceremoniálem.

Česká výprava do Ria by měla čítat celkem 105 sportovců. Na poslední chvíli se mezi reprezentanty dostaly například beachvolejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Sluková nebo golfistka Klára Spilková. Číslo sportovců však ještě není stálé a může se měnit. Někteří sportovci ještě čekají na potvrzení. Určitě jste zaslechli například o problému s nominací Martiny Sáblíkové, která nejspíš pojede s reprezentací do Ria a o své účasti se dozví až na místě.

Olomouc bude mít v české výpravě dva zástupce

Mezi jistými účastníky jsou i dva rodáci z Olomouce. Že nevíte, kteří to jsou? Už to tak vypadá, že Olomouc rodí spíše vodní sportovce, protože oba budou závodit na vodě.

Filip Šváb

Prvním Olomoučanem je Filip Šváb. Tento 33letý kajakář se už třikrát pokoušel kvalifikovat na olympiádu a povedlo se mu to až teď. Díky výsledku na mistrovství světa v Miláně, kdy dojel na osmém místě, si zajistil účast v Riu.
Jak sám v médiích uvedl, tak se mu splnil jeho sen. Jeho disciplínou je kategorie K1 na trati dlouhé 200 metrů. Mezi jeho největší úspěchy patří 6. místo na mistrovství světa (2010) a 3. místo na mistrovství Evropy (2009).

Miroslav Vraštil

Druhý rodák z Olomouce se jmenuje Miroslav Vraštil. Je stejně starý jako Filip, tudíž má 33 let. Miroslav bude také bojovat o medaile na vodě. Konkrétně ho uvidíme v závodech veslování. Společně s bratry Vetešníky a Jiřím Kopáčem bude závodit na lehké čtyřce bez kormidelníka. Pokud vám jméno Miroslav Vraštil ve spojení s olympiádou něco říká, tak nejste na omylu. Jeho otec, který se jmenuje shodou okolností stejně, totiž také absolvoval olympijské hry a to dokonce ve stejném sportu. Miroslav Vraštil starší startoval na hrách v letech 1972 v Mnichově, 1976 v Montrealu a 1980 v Moskvě. Jeho syn přebral štafetu v roce 2012, když se účastnil olympijských her v Londýně. Letos bude na lodi startovat ve stejném složení jako v Londýně.

Uvidíme, zda si i olomoučtí sportovci pověsí nějaké medaile na krk. My jim a celé reprezentaci budeme držet palce.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com, Facebook USK Praha oddíl rychlostní kanoistiky, Facebook Miroslav Vraštil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.