pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Prostějovské dílo je dokonáno. Olomouc má stříbrné medaile

Třetí finálový zápas je minulostí. Prostějovské volejbalistky suverénně ovládly i poslední zápas a můžou se radovat z osmého titulu v řadě. Finálová série dopadla stejně jako před pěti lety, tedy 3:0, kdy se tyto dva týmy naposledy potkaly ve finále.

Předchozí dva zápasy, které se odehrály v Prostějově, byly celkem jednoznačné. Jinak tomu nebylo ani ve třetím a zároveň posledním zápase ženské extraligy ve volejbalu. Prostějov potvrdil svou nadvládu v soutěži a dokázal, že volejbal je v tomto městě doma.

Úvod zápasu nevypadal z domácí strany špatně. Chvíli Olomoučanky s Prostějovem držely krok, ale postupem času si hostující hráčky budovaly náskok. Když se už domácímu týmu přeci jenom podařilo zaútočit a zatlačit soupeře, tak se hostujícím hráčkám dařilo vybírat většinu smečí. První set skončil po vyrovnaném začátku celkem jednoznačně 25:12 pro Prostějov.

Po výměně stran mohla olomoucká hala vidět celkem kuriózní výměnu. Prostějovský tým útočil a při tvrdé smeči už bylo skoro jasné, jak výměna dopadne. Domácí hráčky neměly šanci smeč zachytit, ale míč přistál na noze Simoně Hronové. Ta byla stejně překvapená jako celý její tým. Teprve až hráčky zjistily, kde se míč nachází, tak přešli do útoku. Stejně tento první bod setu byl připsán Prostějovu. Tento okamžik odšpuntoval Hanačky z Olomouce a v úvodu druhého dějství se rvaly o každý bod. O vyrovnaném setu jsme mohli hovořit jenom do stavu 6:6. Od tohoto momentu spadl domácí tým do hluboké krize a nebyl schopný vzdorovat o třídu lepšímu týmu. Prostějov při podání Weissové uhrál šestnáct míčů v řadě a umlčel tak velmi aktivní publikum. Vargasová podtrhla výborný výkon nechytatelnou smečí a ukončila tak druhý set za stavu 25:8.

Celý zápas Olomouc ztratila velké množství bodů kvůli zkaženému podání. Ve třetím setu to vyvrcholilo a zdálo se, že polovina podání končila v síti nebo v autu. Diváci si třetí set užívali i přesto, že to vypadalo na poslední zápas sezóny. Olomoučanky se ještě v polovině setu dokázaly vzpamatovat a snažily se nedat Prostějovu nic zadarmo. Dva skvělé bloky jim dodaly sílu a poslední set zkorigovaly na nejmenší bodový rozdíl v setu. Na konci setu světelná tabule ukazovala skóre 25:16.

„Prostějov měl hodně navrch jak silově, tak technicky. Byl to jednoznačný souboj,“ zhodnotila zápas Simona Hronová.

„Třetí utkání nás zastihlo v nejlepší formě. Celá série byla z našeho pohledu odehrána zcela zodpovědně. Hráčky byly připravené na to, aby to ukončily ve třetím utkání. Dnes to byl z naší strany nejkvalitnější volejbal. Soupeř nás chtěl potrápit podáním, ale riskantní servis jim moc nevycházel,“ shrnul třetí zápas hostující trenér Miroslav Čada.

Prostějovské hráčky si náležitě užily mistrovskou oslavu a dokonce svého trenéra házely nad hlavu. Miroslav Čada k tomu dodal: „Nevím, jestli to náhodou nespískali moji asistenti. Je to fajn. Je to takový důkaz toho, že to fungovalo a že se hráčky cítily dobře.“

„Hráli jsme zbytečně až moc v křeči. Kvalita obou týmu se určitě nedá srovnávat. Chybí nám útok a nebyli jsme schopni složit balon na zem. Bylo jasné, jak se bude utkání vyvíjet. Naší jedinou šancí byl pokus riskantně servírovat, jenomže do toho servisu šli hráčky někdy až neuváženě. Ve třetím setu jsme zkazili sedm servisů a z toho nebyl ani jeden riskantní. Víceméně to byly zkažené buchty. Je, ale pochopitelné, že družstvo pod takovým tlakem dělá chyby,“ řekl k zápasu Jiří Teplý.

Čtěte více:

Autoři | Foto Peťka Lakomá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.