pátek 29. března 2024 Taťána

Bitva o ženský volejbalový trůn vyvrcholí v sobotu v Prostějově

Souboj o mistrovský titul v extralize volejbalistek vyvrcholí v sobotu v Prostějově. V rozhodujícím pátém finálovém duelu mají výhodu domácího prostředí obhájkyně prvenství, které mohou triumfovat podeváté za sebou. Jejich olomoucké soupeřky vedly v sérii 2:1 a ve čtvrtek mohly získat zlato, na které čekají už 21 let, i po domácí porážce se ale netají cílem prostějovskou nadvládu ukončit.

Poslední zápas nemá favorita, oba celky dokázaly ve finálové sérii jednou vyhrát venku. „Tím se smazává naše výhoda domácího prostředí. Nyní už bude záležet opravdu na maličkostech," řekl trenér Miroslav Čada, který byl u všech osmi titulů Prostějova. Dalších pět předtím získal s KP Brno.

Prostějovskou nevýhodou je úzký kádr. Při obou výhrách 3:0 ve finálové sérii nesáhl Čada k žádnému střídání. „Jsme limitováni tím, že jsou tři hráčky zcela mimo hru. Zbývající z lavičky mohou zaskočit na dva až tři míče. Naše možnosti jsou omezené. Celou sérii nás drží na liberu Kovářová. Je vždy otázkou, která hráčka se k ní přidá," konstatoval Čada.

Malou výhodu nicméně vidí ve fyzické kondici svých svěřenkyň. „Zda tomu tak je, se ale ukáže nyní v pátém zápase. Je pravdou, že jsme vždycky po pětisetové prohře druhý den vyhráli 3:0. Víme, co chceme. Záleží nyní na tom, v jaké formě budou soupeřky," dodal Čada.

Olomoucký trenér Jiří Teplý byl v 90. letech u všech čtyř předcházejících titulů. „Do soboty se musíme zklidnit. Přestat si myslet, že hrajeme o zlato. Musíme si představit, že hrajeme jen zápas, který chceme vyhrát. V posledním utkání jsme doplatili na přehnanou snahu, která se měnila v křečovitost. Doufám, že se bude série vyvíjet podle dosavadního scénáře. Takže bychom měli být na řadě s vítězstvím my," řekl Teplý.

Po deseti letech je opět finálová série vyrovnaná a o mistru rozhodne až pátý zápas. Naposledy nastala podobná situace v roce 2007. Tehdy Čada ještě vedl KP Brno, které vyhrálo rozhodující souboj s Olympem Praha. Pokud by Prostějov v sobotu zvítězil, vyrovná se Čada s 14 tituly Janu Bobrovskému, jenž je získal s basketbalistkami Žabovřesk.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jakub Wittka, Patrik Kozlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.