čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouckém kraji se chaty nejvíce vykrádají v zimě a na začátku jara, přes léto počet klesá

Zimní měsíce a nástup jara vévodí statistikám vykradených chat a chalup v Olomouckém kraji. Pokud se podíváme na srovnání v posledních dvou letech, pak první měsíce roku až do dubna jsou nejkritičtější, poté přes léto počet vloupání klesá, ale s podzimem opět narůstá.

Čím to je, že zloději volí právě zimu a nástup jara? Je to jednoduché. Drtivá většina chalup je v tomto období opuštěná a zazimovaná. „Zloději mají dostatek času a klidu se do chalupy vloupat a tam si vybrat, co potřebují,“ říká Jan Hrnčíř, bezpečnostní expert společnosti ASSA ABLOY, která v České republice vyrábí i zámky FAB.

Někdy ale lidé zlodějům nahrávají sami. Ať už tím, že v objektu nechávají cennosti, ale i tím, že na zabezpečení chalupy tolik nemyslí. „Velkou chybou je například nechat u chalupy volně ležet žebřík. I když pak máte na oknech v přízemí mříže, zloděj použije žebřík a vyšplhá se do patra, kde už mříže na oknech nejsou,“ pokračuje Hrnčíř.

Myslete i na okolí chalupy

Podle něj se ale zodpovědnost majitelů v poslední době přece jen zvětšuje, což ostatně potvrzuje i celkový pokles vloupání. „Lidé investují do zabezpečení, kvalitní zámky a bezpečnostní dveře zloděj jen tak nepřekoná. Důležité je ale myslet i na zabezpečení třeba kůlny, odkud může zloděj lehce získat nářadí, které pak použije na vloupání do chalupy,“ vysvětluje Jan Hrnčíř.

Se zabezpečením rekreačního objektu je vhodné se poradit přímo u certifikovaného zámečníka. „Nejlepší je si chalupu nafotit a fotky zámečníkovi ukázat. Ten vám pak poradí, jak a čím objekt nejlépe zabezpečit,“ pokračuje bezpečnostní expert ASSA ABLOY.

Pokud se podíváme na celou Českou republiku, počet vloupání do rekreačních objektů v posledních letech výrazně klesá. Olomoucký kraj je tak výjimkou, když tu vloupaček přibylo, i když jen nepatrně. Ještě v roce 2014 řešilo starosti s vykradením bezmála čtyři tisíce majitelů chalup, o rok později už to bylo o téměř patnáct stovek případů méně. V roce 2014 byly nejkritičtějšími měsíci únor a březen, kdy se počet vloupání dostal přes čtyři sta, rok 2015 byly nejhorší první čtyři měsíce roku. A dobře to zatím vypadá i letos, kdy vloupání opět znatelně ubylo.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Zdroj www.fab.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.