pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Kvalita vzduchu v Olomouckém kraji je stále žalostná

V Olomouckém kraji se příliš nelepší kvalita ovzduší a nadále platí regulace vyhlášená kvůli smogové situaci. Koncentrace polétavého prachu v ovzduší se zvýšila v Prostějově. V Přerově a Olomouci tento ukazatel za posledních 24 hodin klesl jen mírně, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Smogová situace trvá v Olomouckém kraji od čtvrtka.

Koncentrace polétavého prachu jsou nyní vysoké na všech měřicích stanicích v Olomouckém kraji s výjimkou Jeseníku. Nejhorší situace byla dnes ráno v Olomouci, kde průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší činila 145 mikrogramů. V neděli ráno bylo 161 mikrogramů. Povolená norma je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový.

V Prostějově se denní hodnota koncentrace polétavého prachu zvýšila z nedělních 95 mikrogramů na 116 mikrogramů. Čtyřiadvacetihodinový ukazatel za Přerov na webu ČHMÚ chybí. Hodinová koncentrace má ale v Přerově až na menší výkyvy klesající tendenci. V neděli v poledne činila 128 mikrogramů a dnes ráno 87 mikrogramů.

Naopak nejlépe se již tradičně v kraji lidem dýchá v Jeseníku, kde denní koncentrace dnes ráno dosahovaly hodnoty osm mikrogramů na metr krychlový.

Smogová situace je vyhlašována, když dvanáctihodinový průměr koncentrace polétavých částic PM10 v ovzduší překročí hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tento práh. Regulace se vyhlašuje, pokud alespoň na polovině stanic reprezentativních pro dané území dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací částic polétavého prachu překročí hranici 150 mikrogramů na metr krychlový a není předpoklad, že by se to do 24 hodin změnilo.

Vyhlášení regulace znamená, že některé průmyslové podniky musí omezit výrobu a dodržovat další opatření. Lidé by měli omezit pohyb venku a zdržet se fyzické námahy.

Na zhoršené rozptylové podmínky reagovaly již úřady, například přerovská radnice v pátek poslala svým obyvatelům SMS zprávu, ve které doporučuje osobám s chronickými dýchacími a srdečními potížemi, seniorům a dětem omezit pobyt venku a fyzickou zátěž. Městská autobusová doprava je v Přerově zdarma od pátku do odvolání.

Regulace byla minulý týden vyhlášena také v Pardubickém, Královéhradeckém, Středočeském kraji i v Praze. Smogová situace platí ve Zlínském, Jihomoravském, Moravskoslezském, Plzeňském a Ústeckém kraji.

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku a pouze krátce větrat. Vzhledem k tomu, že se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, ostatní sportování a pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je posilovat imunitu přísunem vitaminů.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.