pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Expozice panenek Barbie představuje její už skoro šedesátiletý vývoj

Výstava části soukromé sbírky, která čítá přes patnáct set panenek, je k vidění v prostorách Muzea v Litovli na Olomoucku.

Muzeum je už přes měsíc naplněné stovkami panenek ze soukromé sbírky Miluše Rejkubové z Krnova. Jsou zastoupeny například panenky z limitovaných edic, Barbie vypadající jako slavné osobnosti nebo ve skvostných róbách s polodrahokamy od Swarovského.

Sbírka Miluše Rejkubové v současné době čítá přes 1500 kusů hraček i příslušenství. Tvoří ji Barbie z mnoha různých časových období, což umožňuje zachytit vývoj obličeje, tělesných proporcí i způsobu oblékání panenky. Mimo klasické 30 centimetrů vysoké hračky jsou součástí sbírky také sběratelské kousky vysoké 45 a 90 centimetrů, porcelánové Barbie nebo speciálně vydávané edice v luxusním provedení. Nechybějí ani panenky se známými obličeji, jako je anglický pár William a Kate či Marilyn Monroe,“ uvedla pracovnice muzea Hana Oštádalová.

Expozice představuje přibližně polovinu sbírky a kromě panenek je k vidění i přehlídka ošacení. Barbie si totiž za svůj život oblékla téměř miliardu různých druhů šatů od věhlasných návrhářů jako Gucci, Versace, Vera Wang, Dolce & Gabbana či Givenchy. „Jsou tady také naprosté sběratelské skvosty. Vystaveny jsou například nádherné toalety s polodrahokamy od Swarovského," doplnila vedoucí muzea Zdeňka Frištenská. Vystavené panenky však nejsou na hraní, nicméně se pro malé návštěvníky zapůjčili i klasické panenky, se kterými si mohou pohrát v herně.

Panenka Barbie letos oslavila 58. narozeniny, pochází od amerického výrobce hraček Mattel. Její postava za tu dobu prošla vývojem od dlouhonohé blondýnky k hračce s různými odstíny pleti, druhy účesů a oblečení i s různými tělesnými proporcemi. Je k dostání ve 150 zemích a každou vteřinu se údajně prodají tři kusy této hračky.

Výstava potrvá až do 5. února 2018 v Muzeum Litovel od 9:00 do 16:00 hodin. Pro další informace se podívejte zde.  

Autoři | Foto www.litovel.eu, muzeumlitovel.cz, pixabay.com | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.