čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Prostějov má svoji první dřevěnou knihobudku, slouží k bezplatné výměně knih

Co to vlastně je? Miniknihovnička, která slouží ke sdílení a výměně knih. Někdy se jí říká také „sousedská knihovna“. První takové budky se objevily v roce 2009 v USA pod označením "little free library" a od té doby se tento nápad rozšířil do mnoha zemí po celém světě a také do mnoha českých měst. Pravidla užívání jsou jednoduchá.

„Knížku si odsud můžete půjčit a po přečtení ji vrátit, nebo si ji můžete prostě vzít a později přinést nějakou jinou. Pokud si doma nevíte rady s tím, kde přečtené knihy skladovat, ale je vám líto je jen tak vyhodit, knihobudka může být hezkým způsobem, jak těmto knihám dát druhou nebo i třetí šanci u někoho jiného,“ vysvětlil ředitel Městské knihovny Prostějov Aleš Procházka. Budku lidé najdou v Kolářových sadech, u dětského hřiště nedaleko hvězdárny. Městská knihovna a několik nadšenců se v prvních dnech postarali o její naplnění.

„Zájem byl zatím velký, během prvního týdne fungování z ní ke svým novým čtenářům odešlo přes 150 knížek. Vrátí se? Přibydou jiné knížky? Bude skvělé, pokud se budeme společně starat o to, aby v ní stále bylo co číst. Když se tak stane a nápad se bude líbit, nemusí Prostějov zůstat zdaleka jen u jediné knihobudky,“ uzavřel ředitel Procházka.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.