čtvrtek 28. března 2024 Soňa

VIDEO: V Konici mají novou hasičskou stanici za téměř 50 milionů korun. Podívejte se

Profesionální hasiči mají ode dneška k dispozici novou stanici v Konici na Prostějovsku. Postavena byla během uplynulých 13 měsíců na "zelené louce " - pozemek poskytlo hasičům město. Náklady na její výstavbu byly téměř 48 milionů korun, stavba byla financována z prostředků státního rozpočtu, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Vybudování nového zázemí pro zdejší profesionální hasiče se plánovalo více než deset let.

„Profesionální hasiči dnes získali budovu s odpovídajícím zázemím pro jednotku požární ochrany, garáže pro požární techniku, dílny speciálních služeb a zázemí pro fyzickou přípravu," uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík. Součástí stanice je i místo pro přistání vrtulníku letecké záchranné služby, na které přispěl 250.000 korunami Olomoucký kraj.

Na konické stanici působí 15 příslušníků jednotky a velitel stanice. Do jejich zásahového obvodu spadá město Konice a dalších 27 obcí, jde celkem o 14.500 obyvatel, plocha území činí 247 kilometrů čtverečných. Jde přitom o podhorskou oblast se specifickými podmínkami především v zimním období, nacházejí se zde také rozsáhlé lesy. V nové stanici bude také pracoviště krizového štábu města Konice. „Zbudované místo pro přistání vrtulníku zrychlí poskytnutí zdravotnické pomoci v těžce přístupné oblasti Konicka a okolí," doplnila mluvčí hasičů.

Stavba nové stanice se plánovala více než deset let, v roce 2009 nechal Olomoucký kraj vypracovat první projektovou dokumentaci. Loni Konice poskytla hasičům potřebný pozemek, stavět se začalo loni v polovině září. Původní hasičská stanice byla v Konici otevřena v roce 1958, šlo o budovu v majetku města stojící v centru. Budova s postupem let přestala vyhovovat současným podmínkám. Kolem objektu nebyl například žádný prostor a problematický byl i výjezd požární techniky k zásahu.

Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.