pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Dělníci zahájili opravu střechy radnice v centru Olomouce

Stavebním ruchem ožila starobylá půda budovy radnice v historickém centru Olomouce, kde dělníci zahájili náročnou opravu staré střechy a krovu. Náročná rekonstrukce skončí v závěru letošního roku a měla by stát 24 milionů korun, řekl dnes novinářům primátor Antonín Staněk. Po opravě střechy přijde na řadu rekonstrukce informačního centra a vstupu do budovy radnice. Později by měla následovat fasáda včetně obnovy původních slunečních hodin.

"První část stavebních prací (na opravě střechy a krovu) započala už na sklonku loňského prosince, ty skutečně viditelné ale začínají právě nyní a potrvají 11 měsíců. Investice, která probíhá pod důsledným dohledem památkářů, znamená rozsáhlé a technicky náročné stavební práce," řekl Staněk.

Dělníci postupně vymění střešní krytinu a opraví poškozené části krovů. Tašky na střeše radnice jsou ve špatném stavu. Část z nich je popraskaná či uvolněná, takže střechou zatéká. Některé krovy jsou poškozeny hmyzem, dřevokaznými houbami či ledabylými zásahy z minulosti. Rekonstruována bude i část podokapní římsy.

Podle radních je investiční akce kvůli historické hodnotě radnice mimořádná. "Prostor, který se bude opravovat, patří svou plochou k největším a historickým významem k nejhodnotnějším střechám v Olomouci," řekl primátorův náměstek Filip Žáček.

Střecha radnice má půdorys o ploše 2023 metrů čtverečních. Plocha střechy je rozdělena na čtyři hlavní části, které se klenou nad křídly radniční budovy.

Sedlovou střechu tvoří dřevěné krovy různého stáří a pokrývá ji pálená krytina. "Podle nových zjištění odborníků pochází nejstarší části střešních krovů z období pozdní gotiky a jsou v našich poměrech skutečnou vzácností," podotkl Žáček.

Podle náměstka primátora Ladislava Šnevajse může až 90 procent nákladů na opravu střechy pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Následovat bude oprava vstupu do budovy radnice. Dělníci odstraní zvlhlé zdivo a provedou bezbariérové úpravy a bezpečnostní opatření. Tato část rekonstrukce má stát 1,8 milionu korun. V následujících letech by měla být opravena i fasáda radnice. Zároveň s její opravou by na zeď radnice mohly být vráceny i původní sluneční hodiny z doby Marie Terezie.

Historici považují olomouckou radnici za druhou nejpamátnější v českých zemích, hned po pražské Staroměstské radnici. Její základní kámen byl na Horním náměstí položen už roku 1378. Interiérové úpravy budovy radnice pocházejí z dílny přednosty tehdejšího městského stavebního úřadu Maxe Kresse, exteriérové úpravy dělal vídeňský architekt Georg Berger. Fasádu doplnily novogotické detaily a byla provedena nová malířská výzdoba s výjevy z historie Olomouce. Dominantou radnice je věž vysoká 75 metrů. Součástí budovy radnice je orloj.

Čtěte více:

Autoři | Foto MMO - Blanka Martinovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.