čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomouc koupí pozemky v okolí zimního stadionu. Odkup by měl usnadnit modernizaci

Olomoucká radnice koupí pozemky v okolí zimního stadionu nedaleko centra města, za které bez započtení DPH zaplatí 86 milionů korun. Připravenou realitní transakci včera schválilo zastupitelstvo. Radnice si od nákupu pozemků slibuje bezproblémový provoz zimního stadionu a snadnější modernizaci hokejové haly a jejího okolí.

"Otevírá se nám lepší a lehčí cesta s pozemky a případnými projekty nakládat, než pokud by šlo o pozemky, které nevlastníme," komentoval nákup pozemků primátor Antonín Staněk.

Usnesení o nákupu pozemků bylo dodatečně doplněno o návrh zastupitelů opozičního hnutí ProOlomouc, aby radnice do jara příštího roku připravila koncepci využití lokality včetně ekonomického vyhodnocení a předložila model budoucí správy zimního stadionu.

Radní v materiálu pro zastupitelstvo uvedli, že město o pozemky usiluje od roku 2004, kdy získalo do svého majetku velkou hokejovou halu. Pozemky jsou nezbytné pro bezproblémový provoz zimního stadionu, jelikož na nich stojí například strojovna chlazení.

Město mělo část parcel dosud pronajatou a ročně za parcely platilo zhruba 2,6 milionu korun. Společnost Hokejová hala Olomouc letos v únoru radnici nabídla odkoupení všech svých pozemků v okolí stadionu. Znalci hodnotu parcel vyčíslili na 81,1 milionu korun. Dalších 5,2 milionu korun stojí připravené projekty na stavbu malé haly či parkoviště.

Pozemky byly přednostně nabídnuty městu a kdyby o ně radnice neměla zájem, nabídla by je firma Hokejová hala Olomouc v dražbě. Staněk už dříve řekl, že město by investici do pozemků mělo bez problémů zvládnout z vlastních zdrojů, aniž by to negativně ovlivnilo jiné plánované investice.

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons

Štítky zimní stadion, olomouc, odkoupení, pozemky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.