pátek 29. března 2024 Taťána

O silnice 1. třídy se v zimě už nebude starat Olomoucký kraj, přenechá je soukromým firmám

O zimní údržbu silnic první třídy v Olomouckém kraji se letos poprvé bude místo krajské správy starat konsorcium firem AVE CZ, Eurovia CS a Stavby, opravy a údržba silnic, které vyhrálo v tendru vypsaném Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Krajská správa silnic kvůli tomu musela upravit organizaci zimní údržby, na druhou stranu ale v regionu bude chemicky ošetřovat o 160 kilometrů více vozovek než v předchozích letech. Novinářům to řekl vedoucí oddělení silničního hospodářství krajského úřadu František Pěruška.

„Poprvé po 15 letech nebude Správa silnic Olomouckého kraje zajišťovat zimní údržbu silnic první třídy na území Olomouckého kraje, a to z toho důvodu, že neuspěla ve veřejné zakázce na tyto služby, kterou vypsalo Ředitelství silnic a dálnic ČR," uvedl Pěruška. Podle něj je v Olomouckém kraji zhruba 400 kilometrů silnic první třídy.

Vedení Správy silnic Olomouckého kraje se po vyhlášení výsledků výběrového řízení soustředilo při přípravě plánu letošní zimní údržby pouze na silnice druhé a třetí třídy, kterých je v Olomouckém kraji 3115 kilometrů. Vzhledem k neúspěchu v tendru na údržbu silnic první třídy bude na 160 kilometrech silnic druhé a třetí třídy změněna technologie údržby z inertního na chemický posyp, takže se zlepší sjízdnost těchto komunikací, řekl Pěruška.

Délka chemicky udržovaných silnic letos v kraji vzrostla na 1926 kilometrů. Pomocí inertního posypu bude udržována sjízdnost 905 kilometrů silnic a pouze s pluhem si cestáři vystačí na 93 kilometrech silnic. Délka neudržovaných úseků silnic druhé a třetí třídy klesne o deset kilometrů na 190 kilometrů.

Sypače krajské správy sice nebudou v zimě udržovat silnice první třídy, přesto po nich podle Pěrušky jezdit budou, aby se dostaly ke krajským cestám druhé a třetí třídy. Řidičům se tak může v zimě naskytnout obrázek, že po zasněžené silnici první třídy pojede krajský sypač se zdviženým pluhem.

Náklady na zimní údržbu silnic v Olomouckém kraji se v průměru pohybují kolem 160 milionů korun za jednu zimní sezonu.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.