pátek 29. března 2024 Taťána

Od prvního ledna bude možné platit jízdenky v autobusech kartou, přibudou i moderní vozy

V Olomouckém kraji bude od začátku nového roku možné jízdenky na autobusy IDSOK platit kartou, jak při nákupu jednorázového, tak týdenního či měsíčního jízdného. Zařazeny budou také nové autobusy s informačními LCD panely a klimatizací.

Koupit si jízdenku pomocí platební karty budou moci od 1. ledna lidé v autobusech Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK), jejichž provoz budou zajišťovat dopravci vzešlí z výběrových řízení. V nových autobusech bílé barvy přibudou informační LCD panely a jízdu zpříjemní klimatizace, řekl dnes ředitel IDSOK Jaroslav Tomík.

Platební karty bude možné od Nového roku podle Tomíka využívat ve všech autobusech IDSOK a také ve vozidlech MHD. Karty poslouží nejen k nákupu jednorázového dokladu, ale také jako nosič časového kuponu pro cestující, kteří si kupují týdenní či měsíční jízdné.

"Jízdenku prozatím nebude možné hradit bezkontaktně v městské hromadné dopravě v Olomouci, nicméně doklady IDSOK v nich platit budou, a to včetně časových kuponů na bankovních kartách. Do konce prvního pololetí příštího roku by mělo jít bezkontaktně platit i v olomoucké MHD," uvedl marketingový specialista IDSOK Richard Janků.

Novinky v autobusové dopravě podle Tomíka začnou platit od ledna a dotknou se i příměstských linek a dalších autobusových spojů, jejichž provoz má krajská organizace IDSOK na starosti. Dopravu budou v jednotlivých regionech zajišťovat zvlášť vybrané firmy. "Jde o dopravce, kteří už mají se stejnými službami zkušenosti. Při výběru byl kladen důraz hlavně na kvalitu. Například průměrné stáří autobusů bude pouze pět let," řekl Tomík.

Změny v organizaci hromadné dopravy podle Tomíka přinesou také finanční úspory. Například provoz MHD v Šumperku, který stál původně 7,7 milionu korun, bude od příštího roku o milion korun levnější.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky MHD, autobus, jizdenka, platba kartou, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.