pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Kamiony již nebudou moci vjet do centra Olomouce

Radní dali další stopku vjezdu nákladních aut do centra Olomouce. Schválili nová dopravní omezení, která se týkají nejen celého území městské památkové rezervace, ale i dalších lokalit města.

Téma dopravních opatření týkajících se nákladních vozidel diskutovali radní opakovaně a letos v červenci zadali zpracování dopravně inženýrského posouzení. Návrh a posouzení optimalizovaného omezení nákladní dopravy stanovuje oblasti, kam nebude umožněn vjezd nákladních aut, objízdnou trasu a současně zohledňuje stávající dopravní omezení. 

„Schválená varianta zahrnuje omezení v celé městské památkové rezervaci, včetně vilové oblasti při ulici Krapkova, centrum rozšířené pro oblast křižovatky ulic 17. listopadu, třídy Kosmonautů a Wittgensteinovy i oblast tzv. úřední čtvrti mezi ulicemi Krapkova a Foerstrova,“ objasnil náměstek primátora pro dopravu Ivo Vlach. „To vše včetně posouzení omezení v oblasti Hejčína a Řepčína.“ dodal. 

Na základě požadavku města bylo posouzení rozšířeno v dalších variantách. Ta radou města schválená se týká lokalit v úseku ulic Erenburgova, Na Šibeníku, Tř. Míru od ulice Pražská, Na Trati, Svatoplukova a Tomkova.

„Pro posouzení využili odborníci speciální počítačový dopravní model města, který je každoročně zpřesňován na základě periodicky prováděných dopravních šetření a rozborů,“ zdůraznil náměstek primátora Vlach.

Navrhovaná omezení  byla důkladně projednána se zástupci odboru dopravy i odboru koncepce a rozvoje magistrátu.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.