čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Obce Pivín a Skalka po desítkách let debat spojí nová silnice

Obyvatelé Pivína a Skalky na Prostějovsku by se po desítkách let debat měli dočkat nové silnice, která obě vesnice spojí. Lidé z obou obcí si díky tomu při cestě do sousední obce už nebudou muset zbytečně zajíždět. Krajští radní schválili dotaci 3,5 milionu korun, s jejíž pomocí samosprávy mohou komunikaci postavit, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

"Pivín a Skalka dlouhodobě usilují o vybudování obslužné komunikace, která by nejkratší cestou spojila obě obce. Nová silnice zcela jistě zlepší jak historicky danou vzájemnou vazbu, tak především zkvalitní dostupnost pro místní obyvatele," uvedl Rozbořil.
   

Stavba silnice, jejíž délka bude necelé dva kilometry, má stát zhruba sedm milionů korun. Dotace kraje pokryje polovinu nákladů, zbývající část zaplatí obce. Nová silnice obyvatelům Pivína a Skalky výrazně usnadní cestování do sousední obce, nyní musí jezdit přes Klenovice a Čelcice či po silnici směrem na Výšovice, což je devítikilometrová zajížďka.
   

"O spojnici mezi Pivínem a Skalkou se podle pamětníků hovoří od roku 1936, bohužel se to nikdy nepodařilo zrealizovat. Teď to snad klapne," řekl dnes starosta Pivína Jan Vrána, podle kterého obyvatelé Pivína jezdí do Skalky například na poštu či místní faru.
   

Pokud dotaci příští týden schválí krajské zastupitelstvo, bude stavba silnice zahájena na podzim a dokončena na přelomu letošního a příštího roku.

Zdroj: ČTK

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.