čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Radní řekli ne termínu plánované uzavírky v Pavlovičkách

Radní města nesouhlasí s termínem plánované dopravní uzavírky podjezdu v městské části Pavlovičky tak, jak byl předložen investorem. Uzavírka souvisí se zahájenou rekonstrukcí hlavního nádraží a zásadním způsobem ovlivní provoz ve východní části Olomouce. Radní proto hodlají učinit veškeré kroky k tomu, aby dopady dopravních omezení na jedné z nejrušnějších výpadovek z města zmírnili.

Investice do opravy hlavního nádraží za tři miliardy korun odstartovala státní organizace Správa železniční dopravní cesty loni v říjnu. Tři roky trvající stavební práce, které mají proměnit olomoucké vlakové nádraží na moderní železniční uzel, se však významným způsobem dotknou života ve městě. Radní proto požádali zástupce investora, aby jim záměr postupu prací představil.

Podle zamýšleného harmonogramu plánuje investor v letošním roce celkem 10 dopravních opatření. Nejzásadnější z nich souvisí s rekonstrukcí železničního podjezdu v Pavlovičkách, které investor naplánoval až po letních prázdninách. Záměr by znamenal uzavření podjezdu na jedné z nejzatíženějších výpadovek z města pro osobní a nákladní automobilovou dopravu v termínu od 7. září do 15. listopadu, na 70 celých dní.

„Našim přirozeným zájmem je, aby negativní dopad prací na dennodenní chod našeho města byl minimální“, uvedl náměstek primátora Jan Holpuch. „S termínem úplného uzavření podjezdu tak, jak byl naplánován investorem, proto logicky nemůžeme souhlasit a hodláme učinit veškeré kroky, aby k uzavření podjezdu došlo na co možná nejkratší dobu a aby byla uzavírka směřována do prázdninových měsíců, kdy je intenzita dopravy znatelně nižší," doplnil Holpuch.

I poté bude konkrétní podoba dopravního řešení předmětem dalších diskusí. „Co nejdříve chceme mít na stole jasné plány odborníků na vedení objízdných tras tak, abychom je mohli vyhodnotit a v předstihu s nimi seznámit veřejnost,“ doplnil aktuální usnesení radních náměstek Ivo Vlach, který má na starosti resort dopravy.

Modernizaci hlavního nádraží plánuje Správa železniční dopravní cesty ukončit v srpnu 2016.

Autor: Mgr. Radka Štědrá, www.olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.