pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Dvořákova Olomouc nabídne světového virtuoza Maiského

Ozdobou letošního ročníku festivalu Dvořákova Olomouc se stane jeden z nejvýznamnějších světových violoncellistů Mischa Maisky. V jeho podání zazní v olomoucké Redutě Dvořákův Violoncellový koncert h moll, se kterým se následně lotyšský virtuos představí také na festivalu Pražské jaro.

Kromě světznámého lotyšského violoncellisty Maiského budou moci návštěvníci v Olomouci spatřit i Jiřího Stivína či antický příběh v podobě barokní loutkové opery. O závěr olomouckého festivalu se postará na konci května Čechomor se svým projektem Proměny.

"Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc je zasvěcen jménu a dílu Antonína Dvořáka. Na každém ročníku zazní jeho skladby a skladby dalších českých skladatelů. Letos jsme připravili osm projektů, nejde přitom jen o koncerty. Top koncert se odehraje 20. května, kdy se po osmi letech opět představí v Olomouci jeden z nejslavnějších světových violoncellistů Mischa Maisky," řekl ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil. 

Festival začíná tradičně 1. května. Datem si připomíná den úmrtí skladatele Antonína Dvořáka, od jehož smrti letos uplyne 110 let. Hudební přehlídku otevře v chrámu svatého Mořice Glagolská mše dvou skladatelů - Josefa Bohuslava Foerstera a známá Janáčkova Glagolská mše, kterou skladatel věnoval olomouckému arcibiskupovi Leopoldu Prečanovi. "Jsou to dvě zcela odlišná podání, mše jsme se rozhodli uvést obě. Na projekt jsme dostali i grant ministerstva kultury," podotkl ředitel filharmonie.

Jeden z koncertů Dvořákovy Olomouce budou moci lidé navštívit také v prostorách Klášterního Hradiska, kde vystoupí soubor Collegium Marianum spolu s loutkovým divadlem Buchty a loutky. Do Olomouce přivezou antický příběh v podobě barokní loutkové opery o třech dějstvích. Slavnostní sál Klášterního Hradiska se v polovině května stane také místem pro komponovaný pořad o Zdeňku Fibichovi, kdy bude hudba prokládána četbou ze skladatelovy korespondence.

Jiří Stivín v Olomouci zahraje s komorním souborem filharmonie skladby Bacha i Vivaldiho; speciálně pro olomoucký koncert složil Májový quodlibet pro flétnu a smyčce. V programu festivalu je i letos naplánováno také promítání černobílé grotesky v kině Metropol s doprovodem orchestru. Festival 25. května zakončí Čechomor se svým projektem spojující lidovou hudbu, orchestr a současné hudební trendy v aranžmá Jaze Colemana.

Festival Dvořákova Olomouc navazuje na původní Olomoucké hudební jaro, které bylo založeno v roce 1958 a patří k nejstarším tuzemslým hudebním festivalům vážné hudby. Zasvěcení festivalu Antonínu Dvořákovi je dáno zejména velmi blízkým vztahem skladatele k Olomouci, kde úzce spolupracoval s pěveckým spolkem Žerotína a představil některá svá díla v premiéře. (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.