pátek 29. března 2024 Taťána

V Chomoutově vzkřísili tradici masopustních průvodů

V neděli se v Chomoutově konal masopustní průvod v maskách. Vedení městské části Olomouce se rozhodlo po více než padesáti letech obnovit tuto tradici.

Do roku 1963 se tato tradice dodržovala pravidelně. My jsme se rozhodli jí znovu vzkřísit,“ říká předsedkyně komise městské části Chomoutova Barbara Omelková. Akce se zúčastnilo několik stovek lidí. „Sama nevím, kolik jich bylo, ale asi něco kolem tři sta až čtyři sta účastníků. Bylo to více, než jsme vůbec předpokládali,“ upřesňuje Omelková.

Průvod se rozhodli pořádat po úspěšném adventním jarmarku. „Ke konci roku jsem začala přemýšlet, co uspořádat dále. Začali jsme s důkladným prostudováním dobových materiálů, abychom masopust udělali podle starých zvyklostí,“ říká Omelková. Masopust je především křesťanský svátek a označuje třídenní hodování mezi Vánoci a Velikonocemi. „Masopust nebo také karneval, jak se mu říká ve světě, je doslova přeloženo z italského carnevale nebo-li maso–pryč. Po něm nastává čtyřicetidenní půst, až do Velikonoc,“ vysvětluje Omelková.

Průvod masek začal před školou, kde předsedkyně komise předala dřevěnou, mašlemi ověšenou, šavli do rukou stárka, který byl vedoucím chasy. Sehráním scénky tak dostal symbolickou moc veselit se a průvod mohl začít. Zamaskovaní obyvatelé Chomoutova pak zvonili na domy, vybírali peníze do kasičky a koštovali občerstvení připravené sousedy. „Ženské napekly koláče, na každém rohu byly štamprle slivovice a místní hasiči měli v průvodu i vůz s domácí zabijačkou,“ dodává Omelková. K pochodu hrála živá kapela a byli přítomni i žongléři z černovírské sokolovny, kteří večer předvedli ohnivou show.

„Průvod trval asi tři hodiny, ušli jsme vzdálenost, která by normálně vyšla tak na deset minut. Hlavním úkolem bylo stmelit lidi, aby se poznávali, zdravili se a pomáhali si. Nechceme, aby se mezi sebou lidé neznali ve vlastním městě. Tato akce tomu napomohla. Občané se uvolnili, ti, kteří by se normálně nepotkali, tak si dokonce začali tykat a celkově se prolomily ledy,“ oznamuje Omelková.

Bylo nám líto, že řidiči byli docela naštvaní a neměli vůbec smysl pro humor. Sehrávali jsme scénku, kde si převlečený medvěd lehne před auto, nad ním lamentuje cikánka a požaduje po řidiči vykoupení za mrtvého medvěda. Řidiči k tomu nebyli vůbec vstřícní,“ povzdechla si paní Omelková.

Další tradice je vezení basy na tragači po celou dobu průvodu. Chasa došla až ke kapličce na Koperníku, kde za zvuků smuteční hudby dojde k pochování basy. „Znova jsme sehráli scénku, nyní hrál hlavní roli převlečený farář. Ten dává občanům "na oko" kázání. Vše provázel pláč a smutek přihlížejících, protože pohřbení basy znamená půst na čtyřicet dní,“ dodává Omelková.

Do kasičky nakonec vybrali celkovou sumu 8325 korun. „Částka bude použita na opravu naší kapličky,“ upřesňuje předsedkyně. Komise Chomoutova se v blízké době chystá otevřít kurz keramiky a bubnování. V minulém roce byl velmi populární průvod lampiónů a akce hasičů pro děti. „V letošním roce se určitě chystáme uspořádat lampionový průvod, někdy během září, a adventní setkání, které bylo v loňském roce velmi populární. Naše akce jsou otevřené nejen pro lidi z Chomoutova, ale pro všechny, kteří se chtějí zúčastnit,“ uzavírá Omelková. 

 

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebookové stránky Bydlím v Chomoutově, ph2oto.roman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.