čtvrtek 28. března 2024 Soňa

VIDEO: Olomoucký poeziomat pokřtěn! U Dómu bude znít Jiří Wolker i Ivan Blatný

Ve středu 1.6., na Den dětí, byl přesně v 1 hodinu po poledni pokřtěn olomoucký poeziomat. Za účasti primátora Antonína Staňka, náměstka primátora Pavla Urbáška, autorů některých básní a široké veřejnosti se poprvé rozezněly na Dómském návrší namluvené básně regionálních dramatiků.

Olomouc je třetím městem v České republice, kde je poeziomat nainstalován. Ani načasování křestu na Den dětí není náhodný: "Chceme na dětský den takto symbolicky podpořit zájem veřejnosti, a hlavně mladé generace, o literaturu,“ řekl před časem primátor Staněk.

Vynálezce poeziomatu Ondřej Kobza rozšířil svůj vynález už ale i třeba do Kyjeva či Moskvy, další jeho kroky budou směřovat do Berlína či Madridu.

Tvarem připomíná zahnutou rouru či periskop. Na svém těle má vyryto celkem osmnáct jmen básníků, z kterých si může zájemce o báseň vybírat. A narozdíl od hudby v hospodě či music baru, za reprodukci básně nemusí lidé platit. Olomoucký poeziomat obsahuje hlavně básně, jejichž tvůrce je nějakým způsobem spjat s Olomoucí a Hanou. Nechybí tak třeba Ivan Blatný, Jiří Wolker, Václav Burian nebo Karel Plíhal.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.