pátek 29. března 2024 Taťána

Vila Primavesi ožjie módou a designem. Od středy se koná prodejní přehlídka MAJ design

Současně se začátkem Dnů evropského dědictví, kdy se veřejnosti otevírají mnohé olomoucké památky, se zpřístupní i Vila Primavesi. Tentokrát bude její secesní interiér oživovat instalace mladé české módy a designu.

Prvním otevíracím dnem bude středa 7. září a příležitost shlédnout a nakoupit oblečení, šperky, doplňky nebo papírové výrobky potrvá do pátku 30. září. Součástí instalace budou výrobky více než 15 značek a autorů.

Mezi vystavovanými produkty návštěvníci zajisté poznají nafukovací hračky Fatra, které poslední roky slaví comeback. Bude zde původní řada hraček Libuše Niklové i novinky, které navrhoval designér Jan Čapek. Za klasiku už dnes můžeme považovat i skleněné a porcelánové výrobky studia Qubus, které společně zakládali designéři Maxim Velčovský a Jakub Berdych. Interiér vily tak oživí třeba ikonické Velčovského porcelánové holinky nebo misky ve tvaru České republiky.

Mezi novější značky patří zlínský výrobce tašek a batohů Playbag či pražské Eggo. Všichni tvůrci si zakládají na tom, aby jejich výrobky byly kvalitně zpracované a pokud možno pouze z materiálů vyráběných u nás či v Evropě. Příkladem v tomto přístupu je tradiční český výrobce klobouků Tonak. Na své si tedy přijdou i pravé dámy, které nikdy nevychází bez pokrývky hlavy.

Mezi oděvními značkami se v Olomouci představí Oneday, Sharka Bosáková nebo Veršatyl.    

,,Těšíme se i na oblečení Veroniky Hubkové, která svou značku založila na recyklaci oděvů. Budeme tak moct v Olomouci představit i alternativu k velkým řetězcům, značku, která se zamýšlí nad ekologickou zátěží vznikající při výrobě oblečení,” komentuje výběr vystavujících autorů Alžběta Smejkalová, organizátorka přehlídky a dodává: ,,Obecně chceme nabídnout a ukázat alternativu k masové produkci. Máme u nás spoustu mladých tvůrců a značek, které tvoří kvalitní věci. Ať už jde o oblečení, doplňky nebo papírenské výrobky, jejich výroba je maximálně poctivá a výrobky mají originální design.”  

Showroom ve vile Primavesi bude přístupný téměř celé září. Pro návštěvníky to bude možnost prohlédnout si i zakoupit neotřelé kousky, které v Olomouci nejsou běžně přístupné. Poslední zářijový víkend se přehlídka designu navíc propojí s knižním veletrhem LITR a prostor ovládnou tvůrčí dílny. Doprovodný program zatím není kompletní a bude zveřejněný se začátkem přehlídky na webové stránce a facebookovém profilu.

Organizátorem přehlídky maj design je spolek maj, který v Olomouci již třetím rokem pořádá akce PechaKucha Night. Přehlídka navazuje na dubnovou PechaKucha Night, jež se zaměřila na českou módní tvorbu a jejíž součástí byl i pop-up shop, kde si návštěvníci akce mohli prohlédnout tvorbu prezentujících.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Facebook MAJ design

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.