čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouci se bude konat největší setkání cosplayerů, průvod masek se projde Šantovkou

Několik desítek mladých lidí oblečených do kostýmů svých oblíbených hrdinů z počítačových her či fantasy příběhů bude na konci ledna (27. - 28. ledna) k vidění v Olomouci. Zřejmě největší tuzemský veřejný průvod příznivců takzvaného cosplay v Česku projde nákupním centrem Galerie Šantovka, řekl dnes ČTK manažer Cosplay festivalu 2017 Pavel Vykydal. Tato subkultura je podle něj na postupném vzestupu a někteří tuzemští cosplayeři už uspěli na zahraničních přehlídkách.

"Cosplay je novodobým fenoménem, který vznikl a vyvíjí se s pop-kulturou. To znamená s fanouškovskými základnami kolem fiktivních postav a jejich příběhů," uvedl Vykydal. Podle něj v Česku fenoménu cosplay, tedy kostýmové hře, propadly stovky a možná už i tisíce mladých lidí. Do Olomouce jich z různých koutů Česka příští týden v pátek a sobotu zavítá nejméně padesát.

Nadšenci se snaží, aby jejich vizáž co nejvíce odpovídala oblíbené postavě. Dlouhé hodiny i dny proto stráví šitím kostýmů, výrobou brnění, zbraní či přípravou make-upu. Někteří zacházejí tak daleko, že se kvůli sportovně laděnému tělu oblíbené postavy snaží vypracovat vlastní svaly či shodit pár přebytečných kil. "Nejde jen o nošení masky, ale také o to se s postavou sžít," podotkla koordinátorka přehlídky Tereza Rejmanová.

Z netradiční volnočasové aktivity mladých lidí se postupně stal i zajímavý marketingový nástroj, s jehož pomocí se například nákupní centra snaží podpořit návštěvnosti. Cosplayeři už v Česku zpestřili také oslavy, festivaly, koncerty či různé konference.

Cosplay, při kterém se účastníci snaží dokonale napodobit svým zevnějškem postavy ze sci-fi, fantasy, anime či videoher, podle Vykydala vznikl ve 30. letech minulého století v USA. Nyní má nejvíc fanoušků v Japonsku a jihovýchodní Asii. "V Česku jsou už cosplayeři světové úrovně," podotkl Vykydal, podle kterého se Češka stala evropskou šampionku na přehlídce v Londýně a z tuzemska pochází také třetí nejlepší účastník soutěže Cosplay World Masters v Portugalsku.

Čtěte více:

Autoři | Foto Michal Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.