čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Startuje festival Jeden svět Olomouc, letošní téma je UMĚNÍ SPOLUPRÁCE

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět proběhne v Olomouci letos už po osmnácté. Svou plnoletost oslaví od 27. března do 1. dubna sedmnácti projekcemi českých a zahraničních snímků na téma UMĚNÍ SPOLUPRÁCE v prostorách kina Metropol a Muzea umění Olomouc – Divadla hudby. Už od úterý 21. března je však pro návštěvníky připravena celé řada doprovodných akcí.

„Téma je již tradičně pojato ve své šíři, ale každý si v něm může najít to své – to co momentálně řeší ve své soukromém životě nebo i to, co jej pálí v politice, ve světě, v ekologii. Naše dramaturgická linka se pak snaží sledovat různé aspekty spolupráce a pohlížet na spolupráci a témata, která k tomu přiléhají, pozitivním fokusem,“ shrnuje jedna z hlavních organizátorek festivalu Jana Gajová.

Festival se dělí na několik kategorií, jako jsou například - Mezinárodní soutěž, Kdo je tady normální?, Tváře města, Moc médií, Česká soutěž a spousty dalších.

Nejvíce zastoupenou kategorii je Mezinárodní soutěž, která obsahuje působivou zahraniční produkci s nápaditým zpracováním, reprezentuje hned pět snímků. Nelehký život dělníků mezi stroji v ponurém prostředí indické textilní továrny zachycuje koprodukční dokument Stroje. Osudy mladíků bojujících proti systému svou hudbou mapuje Íránský rave. Ozbrojený konflikt v Kolumbii a následná snaha o udržení míru se staly námětem filmu Ukončit válku. O křehkosti osobní svobody vás přesvědčí francouzský snímek My jsme počátek lidstva, který vypovídá o násilné asimilaci kmene Džarava. Skupinu pak doplňuje Dobrý pošťák, jenž je příběhem malé vesničky, kterou rozdělují názory na pomoc uprchlíkům.

Další zajímavou kategorií je Moc médií. V letošním 18. ročníku festivalu se opět připomene filmy Život začíná po stovce, jenž popisuje život více než stoleté blogerky Dagny ze Švédska, která se stala nejen celebritou, ale i velkou inspirací pro své okolí, a Škádlení Goliáše o odvážném egyptském chirurgovi, který se po událostech arabského jara rozhodl změnit povolaní a pustit se do moderování satirické talkshow.

Festival každoročně nabízí také debaty s inspirativními hosty, ani tento ročník nebude výjimkou. Po projekcích filmů se před diváky postaví například soudní exekutor Mgr. Svatopluk Šůstek, Pierre Urban DJ na Rádiu 1, módní bloggerka Anna Stránská, redaktor Hospodářských novin Mgr. Marek Hudema nebo ředitel sdružení Život 90, jehož cílem umožnit seniorům žít plnohodnotný život v jejich domovech, Mgr. Jan Lorman. Pozvání přijali také novinář na volné noze a profesionální gamer Bc. Ladislav Loukota, rodina protagonisty snímku Normální autistický film či režisérka filmu Epidemie svobody Tereza Reichová.

Vedle projekcí nabízí festival Jeden svět Olomouc také bohatý doprovodný program. Například ve pátek 24.března přivítá kavárna Fontána návštěvníky v rámci projektu Kavárna ve tmě, kde si vyzkouší, jak náročné je být v kůži nevidomého člověka. Pondělí 27. března se ponese v duchu opening party v Jazz Tibet Clubu, kde při té příležitosti vystoupí kapela Flash the Readies. A hned dva dny na to rozezní klub hudební skupina Cold Cold Nights

Celý program festivalu najdete zde.

Čtěte více:

 

Tisková zpráva | Foto Jeden svět Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.