sobota 20. dubna 2024 Marcela

Památky v kraji chystají pro návštěvníky novinky v podobě nových okruhů, akcí a atrakcí

Nové kulturní akce, sezonní výstavy i řadu novinek v interiérech chystají hrady a zámky v Olomouckém kraji pro nadcházející sezonu. Většina z nich se otevřela zájemcům již první březnový víkend, naplno se však pro ně sezona rozjede až od dubna. První větší nápor očekávají správci památek o velikonočních prázdninách. Loni památky pod správou Národního památkového ústavu navštívilo v porovnání s předchozí sezonou o 13 procent lidí více. Návštěvnost vzrostla nejvíce na hradech Bouzov a Šternberk.

Hrad Šternberk, který je otevřen v březnu o sobotách, letos chystá zpřístupnění nové návštěvnické trasy s názvem Technické zázemí hradu Šternberk. „Trasa představí zrekonstruované půdní prostory, strojovnu Liechtensteinského osobního výtahu a další technické památky hradu. Otevření trasy předpokládáme ve druhé polovině roku 2017," uvedl Jan Gottwald ze správy hradu. Letos podle něj bude dokončena generální oprava původní hradní kuchyně, která bude po rekonstrukci plně funkční a stane se součástí nové trasy.

Sezona je na šternberském hradě naplánována až do konce roku a plán akcí zahrnuje několik desítek bodů včetně speciálních dětských prohlídek, Letní divadelní hraní či Víkend v kostýmech. Již od příštího týdne se bude hrad věnovat blížícím se Velikonocům, chystá výtvarné dílny pro školy a v polovině dubna se zde uskuteční vyhledávaný dětský velikonoční jarmark.

Jedna z nejnavštěvovanějších památek, hrad Bouzov, má od března otevřeno denně, zájemci se mohou vydat na takzvanou Zimní trasu. Nejbližší akce budou příští měsíc, zaměřeny budou na Velikonoce, ale i na téma čarodějnic. Zástupci hradu již na konci loňského roku avizovali, že se chystá nová výstava připomínající 700 let od první zmínky o hradu.

Hrad Helfštýn na Přerovsku nabídne letos tři desítky kulturních, společenských či sportovních akcí. První zatěžkávací zkoušku letošní sezony má již za sebou, při novoročním výšlapu branami prošlo téměř 2000 turistů. „První větší nápor očekáváme na Velikonoce. Doprovodný program připravujeme na všechny čtyři dny od pátku 14. do pondělí 17. dubna. Koncem dubna otevřeme sezonní výstavu pod názvem Kovářský virtuos Claudio Bottero - kresby a návrhy," řekl kastelán hradu Jan Lauro.

I letos se bude na hradě pokračovat v tradici nedávno založených akcí, jako jsou Knižní trhy či speciální kostýmované prohlídky Vokohradí. "Novinkou budou Kávové prázdniny - akce spojená s ukázkami alternativních příprav kávy, komentovaným pražením v historické pražičce a s ochutnávkami. Potrvá od 1. července do 19. srpna," uvedl kastelán.

Zámek ve Velkých Losinách na Šumpersku zahájí sezonu v sobotu 1. dubna, kdy představí i některé novinky. Na první prohlídkové trase ve velké jídelně bude instalovaná ukázka renesanční hostiny, která se vztahuje ke svatbě stavitele zámku Jana Losinského z roku 1585. Návštěvníci uvidí i italský renesanční příborník z poloviny 16. století, jednu z nejlepších ukázek nábytkového umění renesanční Itálie v České republice, uvedla správa na stránkách zámku. Od května bude v zámeckém letohrádku otevřena výstava mapující archeologické nálezy z areálu zámku.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.