pátek 29. března 2024 Taťána

Gotickou křížovou chodbu zaplní rudá audiovizuální instalace

Speciální audiovizuální instalace Pavla Mrkuse se stane od 3. května do 2. července volnou součástí výstavy V oplatce jsi všecek tajně, která aktuálně probíhá v Galerii Arcidiecézního muzea Olomouc.

Využije prostorové a významové dispozice gotického ambitu, kterou po vzoru tradičních nástěnných maleb oživí o dynamický obraz a zvuk. Instalaci nazvanou R.E.D. zahájí slavnostně ve středu 3. května v 17 hodin v ambitu biskupského Zdíkova paláce sám autor. 

Instalaci vytvořil Pavel Mrkus speciálně pro gotický Ambit. Tématicky osciluje mezi kulturními paradigmaty křesťanské ikonografie a současné, digitálně utvářené vizuality. Jejím základním motivem jsou červená světelná pole.

Z technického hlediska je červená jednou ze tří základních barev současných zobrazovacích technologií, ovšem pro lidské oko je zároveň nejníže viditelnou částí barevného spektra. „Vedle zjevné rituální symboliky se červená barva objevuje také v často protichůdných společenských situacích. Ať již odkazuje jednou k signálním varovným světlům, červenému osvětlení fotokomory, jindy k barvě krve, ornátu, revoluce, červeného vína či třeba pekla nebo červené lucerny, vždy označuje něco mimořádného, vyžadujícího zvláštní pozornost,“ uvedl ke svému dílu Pavel Mrkus. Na významovou mnohovrstevnatost odkazuje také název díla, od prostého označení základní červené barvy, zkratkovitosti zrychleného vnímání informací, formalismu komerčních značek až k šifrám dávných nebo utajených významů. 

Instalaci, která bude v Ambitu přístupná do 2. 7. 2017, podpořila Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Návštěvníci mohou využít toho, že ve středu 3. května bude –  stejně jako každou jinou první středu v měsíci – otevřeno až do 20 hodin.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.