sobota 20. dubna 2024 Marcela

RECENZE: Král Artuš - Středověká akce, která vás nenechá vydechnout

A máme ho zpátky. Král Artuš se vrátil. Tentokráte se režie zhostil Guy Ritchie a pekelně se mu to povedlo. Novinka neuchvátí staromilce, kteří mají rádi původní legendu o králi a jeho meči. Pokud jste ale nad věcí a máte rádi novoty, tak to bude pekelná jízda.

Na Artuše jsem se pořádně těšil a hned na úvod vám můžu říct, že mě Ritchieho snímek v žádném ohledu nezklamal. Přišel jsem do sálu, usadil se, zorné pole zúžil na promítací pláto a nechal se vtáhnout do epické akce, která mě ani na minutu nenechala v klidu.

Od začátku do konce to byla nabouchaná akce plná hlášek a skvělých herců. Snímek má neskutečný rozjezd a tu největší bitvu uvidíte už v prvních minutách, sednete a zůstanete zírat.

Snímek staví na klasické legendě o králi Artušovi, ale pokud ji znáte, asi ji moc nepoznáte. Guy Ritchie a scénáristé Joby Harold a Lionel Wigram (Sherlock, Fanstastická zvířata) si z původní legendy vzali jen pár jmen, meč a krále. Už jsme viděli mnoho adaptací klasické legendy a tak jsem rád, že tu máme Artušovu legendu z trochu jiného úhlu. Víc akční, víc epickou, víc magickou.

O čem snímek je? Král je zavražděn, ale má dědice. Nelegitimní král despoticky vede království a tak je potřeba, aby ho někdo nakopal. Od toho tu je Charlie Hunnam, který je dostatečný badass na to, aby vytáhl otcův meč z kamene, který tam zůstal po jeho smrti (nakonec zjistíte, že ne každý kámen je kámen). No a s Excaliburem už to je hračka. Ale o příběh tu zas až tak nejde. Nový Artuš je hlavně o našlapané akci a té je ve filmu až až.

Herecké obsazení je skvělé. Jude Law je rozený záporák a hraje mu to skvěle. Charlie Hunnam je ten průserář, který se s ničím moc nemaže, ale všichni ho mají rád (všimli jste si, že z něj bude nový Brad Pitt?). Morganu hraje Àstrid Bergès-Frisbeyová a moc jí to sluší, i když má celou dobu místo očí černotu. A velkých jmen uvidíte mnohem více.

Určitě nemůžu zapomenout pochválit hudbu. Skvělá kombinace tradičních středověkých motivů v modernějším kabátku. Palec pro Daniela Pembertona.

 

Mám jen jednu věc, kterou bych vytknul, možná dvě. Občas mi přišel obraz hodně tmavý, to bych kvůli atmosféře a době středověku pochopil, ale přeci jenom bych tam trochu víc barev uvítal, ale možná mám ještě vizuální halucinace po nových Strážcích vesmíru.
Větší problém jsem měl se souboji. Veškeré střety byly vyřešené raz dva, kamera roztřesená tak moc, až jsem měl občas závratě a hlavně jsem z toho souboje moc neviděl. Závěrečný střet už mi přišel hodně nedotažený a tak jsem byl rád, že film neexperimentoval s delší stopáží. Samotný závěr už se trochu rozpadal a tak celé finále snímku bylo takové, no, jak to říct, nic moc.

To bylo ale tak vše, co bych filmu vytknul, neskutečná akce, spoustu úsměvných gagů a hlášek Hunnama. Výborný střih, často se pracuje s retrospektivou a samotný postup vyprávění skrz flashbacky je tu velice povedený.
A tak si říkám, že jsem viděl skvělý film, od kterého jsem chtěl akci a tu jsem taky dostal. Pořádnou a svižnou a tak to má být, když jde o Excalibur. A možná, že když se do kina na Krále Artuše: Legendu o meči vypravíte, uvidíte i kulatý stůl. Tak neváhejte a jděte se pobavit, rozhodně nešlápnete vedle.

Olomoucká Drbna hodnotí: 85%

Čtěte více:

Autoři | Foto Warner Bros

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.