čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Herci Divadla Tramtarie začali zkoušet slavnou Annu Kareninu. Je to zatím nejnáročnější projekt divadla

Divadlo Tramtarie začalo zkoušet jednoznačně nejočekávanější titul sezony 2016/2017, kterým je divadelní zpracování epochálního románu Lva Nikolajeviče Tolstého Anna Karenina. Nejen po stránce umělecké, ale rovněž z hlediska technologie jevištních efektů i finanční náročnosti celé inscenace lze Annu Kareninu považovat za nejnáročnější a nejambicioznější projekt v celé dvanáctileté historii divadla.

Anna Karenina. Strhující příběh ženy, která volí mezi dvěma osudovými muži, mezi klidem rodinného krbu a vášní mileneckého vztahu. Podle světoznámého románu Lva Nikolajeviče Tolstého. V hlavních rolích Jana Posníková, Miroslav Černý a Vít Pištěcký.   

Nejobsáhlejší román, který kdy byl v Tramtarii uveden
Anna Karenina patří mezi nejznámější romány světové literatury. Obsáhlé dílo ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého vycházelo na pokračování v letech 1873 – 1877.

Pro dramaturgii Divadla Tramtarie je příznačné převádění literárních textů na jeviště. Anna Karenina je ale jednoznačně největší výzvou v celé dvanáctileté historii divadla. Více než devíti set stránkový román, ve kterém se vyskytuje téměř sto postav a mnoho různých prostředí, bude realizován na komorní scéně v obsazení čítajícím deset herců. 

Autorem adaptace, která vznikla přímo pro potřeby olomoucké komorní scény, a zároveň režisérem inscenace je umělecký vedoucí souboru Vladislav Kracík. V hlavní roli se představí přední herečka souboru Jana Posníková, dva osudové muže Anny potom ztvární stálý hostující herec Miroslav Černý a nová posila hereckého souboru Vít Pištěcký.      

Anna Karenina je stále nesmírně aktuální

Anna Karenina je především velkolepý příběh ženy, která i přes vysoké postavení na společenském žebříčku neprožívá život podle svých představ. Rozhodne se vzepřít společenským konvencím a uteče ze stereotypního manželství do vášnivého mileneckého vztahu. Ani ten jí však nakonec štěstí nezaručí.

Originální tramtarijní interpretace klasického příběhu upozadňuje historické souvislosti románu napsaného v druhé polovině 19. století, stejně jako dobové ruské reálie, a soustřeďuje se na aktuální rozměr nesmrtelného příběhu o ženě, která volí mezi dvěma muži, mezi klidem rodinného krbu a vášní mileneckého vztahu.

Cílem inscenačního týmu je vytvořit moderní inscenaci, která bude vycházet ze stylotvorných principů Tramtarie, kterými jsou důraz na silný příběh, rychlý, střihový způsob vyprávění a originálně pojaté filmové projekce.   

Premiéra Anny Kareniny se uskuteční 15. června v 19:30 v Divadle Tramtarie Olomouc, další reprízy pak 17., 18. a 20.6. 2017 v 19:30.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Divadlo Tramtarie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.