čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Divadlo Tramtarie uvede naposledy hru Psycho, derniéra se uskuteční v sobotu

Derniéra oblíbeného hororu Psycho čeká návštěvníky Divadla Tramtarie v Olomouci. Psycho mělo premiéru v říjnu 2014 v režii Hany Mikoláškové, umělecké šéfky Městského divadla ve Zlíně. Má za sebou 31 repríz. Poslední repríza se uskuteční v sobotu 24. června v 19:30.

Derniérou Psycha se také Divadlo Tramtarie definitivně loučí s dlouholetým hercem Janem Konopčíkem, který odchází z divadelní branže a bude působit v jiném oboru. Jan Konopčík hraje hlavní postavu Normana Batese, majitele zapadlého motelu u cesty, kde celá hororová zápletka začíná i končí. I díky odchodu Jana Konpčíka přistoupilo Divadlo Tramtarie k derniéře Psycha. „Hozův Norman Bates je natolik osobitý, že kdybychom ho chtěli nahradit jiným hercem, už to nebude to pravé ořechové. Proto jsme přistoupili k derniéře, přestože na Psycho stále diváci chodí a na repertoáru by se jistě udrželo i celou příští sezonu,“ říká Petra Němečková, ředitelka divadla.

Jan Konopčík působil v Divadle Tramtarie téměř od jeho počátků, od roku 2006. Ztvárnil nespočet zajímavých větších, či menších rolí. Mezi ty nejvýraznější bezesporu patří právě Norman Bates v horou Psycho. Určitě ale nelze nezmínit i další postavy, například zmatený striptér v komedii Druhý život Veroniky, Chick v Pěně dní nebo obchodník se zbraněmi v komedii Děkujeme, že zde kouříte! Jan Konopčík byl tak výrazným představitelem pohádkových postav, od Pračlovíčka, Kluka z plakátu až po Mašinfíru v Pohádkách o mašinkách. 

Divadlo Tramtarie zařadilo Psycho na repertoár v rámci své stěžejní dramaturgické linie - uvádění autorských literárních, filmových a komiksových adaptací, ve které už uvedlo slavné tituly jako R.U.R., Růže pro Algernon, Pěnu dní nebo nejnověji Annu Kareninu.

Inscenace vznikla pod vedením zkušené režisérky Hany Mikoláškové, která v současnosti působí jako umělecká vedoucí Městského divadla ve Zlíně.

Ačkoliv je inscenace Psycho divadelní adaptací stejnojmenného hororového románu Roberta Blocha, značným inspiračním zdrojem je pochopitelně také o mnoho slavnější filmová verze z roku 1960. Režisérem legendárního snímku nebyl nikdo jiný než geniální filmař a vizionář Alfred Hitchcock, který do hlavní role psychicky narušeného Normana Batese tehdy obsadil mladého Anthonyho Perkinse.    

V tom příběhu se ale skrývá víc, než jen napínavá zápletka. Pro mě je spíš tématem to, co stojí za všemi těmi hrůzami. Tedy vztah k chybějícím rodičům, láska a závislost na straně jedné a touha po samostatnosti a vlastní tváři na straně druhé. Je to taková hra věnovaná všem, kteří se z nějakého důvodu nedokázali vyrovnat se ztrátou rodičů a doživotně je to poznamenalo,“ říká režisérka Hana Mikolášková o tramtarijní inscenaci.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Divadlo Tramtarie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.