pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Ze sálu Komenium už nebude tělocvična, čekají ho další tři etapy restaurování

Druhou, třetí i čtvrtou etapu restaurátorských prací sálu Komenium ve Fakultní základní škole 8. května v Olomouci bude mít na starosti sdružení restaurátorů v čele s Radomírem Surmou. Sál bude uveden do stavu, kterým bude důstojně reprezentovat svoji původní podobu.

„Ve druhé etapě se bude restaurovat balkónová zadní zeď, balkonový podhled a zábradlí, ve třetí průčelí a zeď průčelí pod okny, a ve čtvrté etapě zeď vlevo bez oken,“ popsal primátor Antonín Staněk.

Ani poté však nebude úplně hotovo. Restaurování je rozděleno celkem do osmi etap, bude tak potřeba dokončit malované dveře nebo repliky světel a kovových mříží. „To budou jen dílčí zásahy, proto už po čtvrté etapě chceme sál otevřít pro veřejnost. Zároveň nepředpokládáme, že by se tam vrátila tělocvična,“ ujistil primátor.

Minulý rok byl v sále restaurován povrch stěny, která je při vstupu vpravo od dveří s plochou 130 metrů čtverečních. Podle náměstka primátora Pavla Urbáška by čtvrtá etapa měla skončit 30. září 2018. Všechny tři etapy současných restaurátorských prací si vyžádají náklady ve výši tří milionů korun.

Budova vznikla v letech 1873 až 1875 a slavnostní sál je na všech stěnách i na stropě vyzdoben ve stylu neorenesančního dekorativismu s prvky barokního iluzionismu.

Foto Blanka Martinovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.