čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Motorové veterány zaplní Horní náměstí

Velká podívaná čeká v sobotu lidi na olomouckém Horním náměstí a vzápětí i na některých silnicích v blízkém okolí města. Středomoravský klub automobilistů a motocyklistů (SKAM) totiž pořádá už 18. ročník Hanáckého okruhu, tedy závodu, v němž budou startovat vozy a motocykly, vyrobené do roku 1939.

Jízdy s veterány v okolí Olomouce, která se koná už po osmnácté, se zúčastní na 110 posádek s opravdu historickými stroji, neboť akce je omezena pouze pro automobily a motocykly vyrobené před rokem 1939!

K vidění bude celkem 85 automobilů, mezi nimiž je téměř desítka s kočárovými loukoťovými koly. Nejstarším vozem vůbec bude vzácný francouzský automobil Lorraine-Dietrich z roku 1907. Ještě další dva automobily pamatují první světovou válku, od jejíhož vzniku právě uplynulo 100 let. Akce je však zaměřena především na československou prvorepublikovou produkci dokladující um našich otců, dědů respektive dnes už spíše pradědů a prapradědů. Mezi pětadvaceti motocykly je sice jen desítka domácích strojů ČZ, Jawa a Eska, za to našich meziválečných automobilů bude přes šedesát. Mimo tradičních značek Aero, Praga, Škoda a největší moravské značky Tatra tentokrát bude mít své početnější zastoupení i brněnská Zbrojovka a prostějovský Wikov. Největší sbírku wikovů totiž vlastní olomoucká Veteran Arena. Jízdy se ale zúčastní i zvučné značky zahraniční, mezi nimiž má pro mnohé jistě nejvyšší zvuk Rolls Royce. Milovníci anglických značek jistě ocení nejen Alvise a MG, ale i motocykly Ariel, BSA, Norton či Triumph. Chybět nebude ovšem ani francouzský Renault, Peugeot , Citroën a Salmson, nebo německé stroje BMW a NSU. Příznivce amerických vozidel jistě potěší jak legendární Ford T, tak třeba osmiválcový automobil Buick, či kultovní motocykl Harley Davidson. Všechny tyto opravdu historické exponáty, které přivezou nejen soukromí sběratelé, ale také třeba Technické muzeum v Brně, domácí Veteran Arena a také několik zahraničních účastníků, absolvují téměř stokilometrovou trať.

A kdy lze auta a motorky z dob našich pradědečků vidět? Na Horním náměstí budou vozidla vystavena od 9.45, na trať I. etapy vedoucí na zámek v Náměšti na Hané vyrazí první veterán v 11 hodin. Posádky, většinou i stylově oblečené, čeká na trati v průjezdních obcích několik zábavných úkolů. V 14,30 budou opět po jednom účastníci XVIII. Hanáckého okruhu odjíždět z areálu zámku v Náměšti na Hané do II. odpolední etapy, která je přivede zpět do Olomouce. Tam jsou historická vozidla očekávána od 17,30 v areálu SŠ Polytechnické na Rooseveltově ulici, kde je na 20 hodin naplánováno slavnostní vyhlášení vítězů ve třinácti různých kategoriích.

Přijďte se podívat, určitě nebudete litovat!  (ber)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.