pátek 29. března 2024 Taťána

Následující čtyři týdny budou teplotně mírně nadprůměrné

Následující čtyři týdny budou teplotně mírně nadprůměrné, ochladit by se mělo v polovině prosince. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. Srážkově by se toto období nemělo lišit od minulých let, kdy byl průměrný úhrn 41 milimetrů.

p>„Průměrné týdenní maximální teploty vzduchu se budou pohybovat kolem šesti stupňů Celsia, v posledním týdnu předpovědi, od 11. prosince, kolem nebo slabě nad nulou," uvedli meteorologové. Teplotně nadprůměrné by měly být týdny od 27. listopadu a 4. prosince.

Od nedělního poledne, 19. listopadu, do pondělního večera, 20. listopadu, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před sněhovými jazyky. Mohou se tvořit v horských oblastech, i na Šumavě, ojediněle hrozí i závěje. Na horách napadne do pondělního večera většinou deset až 25 centimetrů nového sněhu, na návětří hor i 40 centimetrů. Vítr dosáhne v nárazech rychlosti až 70 kilometrů za hodinu, zeslábne v pondělí večer.

Dlouhodobá průměrná teplota v České republice v období od 20. listopadu do 17. prosince je 0,8 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1998, kdy se průměr dostal na minus tři stupně Celsia. Naopak v roce 2006 průměrná teplota vyšplhala na 5,6 stupně.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.