úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Olomouc bude jednat s premiérem Sobotkou, vedení chce pro město více peněz

Olomouc se chce dostat mezi vybraná velká města, která dostávají od státu více peněz na zajištění svého chodu než ostatní samosprávy. O zvýšení státního příspěvku formou novely zákona o rozpočtovém určení daní budou radní příští týden jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který navštíví Olomouc. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Daně stát městům a obcím rozděluje podle počtu obyvatel. Olomouc nyní podle Majora na jednoho obyvatele dostává zhruba 10.500 korun, zatímco například u mnohem menšího Šternberku či Uničova je tato částka nižší pouze o 800 až 1000 korun. Naopak Praha dostává na jednoho svého obyvatele 27.000 korun a Brno, Plzeň a Ostrava 17.000 korun, řekl Major.

"Budeme se snažit vyjednat s vládou povýšení Olomouce mezi tato čtyři vybraná města, abychom byli schopni se více věnovat financování veřejné služby," uvedl Major. Olomouc jako krajské město má podle něj značné výdaje například se zajištěním chodu kulturních zařízení, které využívají obyvatelé z celého regionu," dodal Major.

Kvůli předchozí změně zákona o rozpočtovém určení daní Olomouc od roku 2009 ročně přichází o 140 milionů, protože byla zrušena kategorie měst nad 100.000 obyvatel. I kvůli tomuto poklesu daňových výnosů musela olomoucká radnice od roku 2009 podle Majora častěji brát úvěry, což se promítlo v jejím vysokém zadlužení. "Míra zadlužení má zárodky v této době. V roce 2009 sice vláda Mirka Topolánka Olomouci poskytla jednorázovou kompenzaci 250 milionů korun na investice, ale pak už Olomouc každoročně přicházela o 140 milionů korun," podotkl Major.

Město se v předchozích letech zadlužilo hlavně kvůli investicím. V roce 2013 úvěrová zadluženost Olomouce vzrostla z 1,77 miliardy na 1,991 miliardy korun. Loni rostla pomaleji na 2,1 miliardy, přičemž celkové příjmy městského rozpočtu činily 2,188 miliardy. V dalších letech se má dluh postupně snižovat a v roce 2025 by měl klesnout pod miliardu korun.

Dluh města se nejvíce zvýšil v roce 2009, kdy čerpalo úvěr 500 milionů korun na spolufinancování investičních akcí, zejména evropských projektů. Příjmy radnice tehdy kvůli hospodářské krizi klesly a musela si na investice půjčit. V dalších dvou letech si město bralo úvěry vždy po 250 milionech korun.

Radnice kvůli velkým dluhům zatím neplánuje další velké investice, kterým v posledních letech dominovala s cenou 280 milionů korun stavba tramvajové trati z centra města na sídliště Nové Sady. Město chce zároveň snížit provozní výdaje.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.