čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Zeman navrhl, aby olomoucká ulice nesla jméno Jiřího Pelikána

Prezident Miloš Zeman navrhl dnes při návštěvě Olomouckého kraje pojmenovat jednu z ulic či náměstí v krajském městě po zdejším rodákovi, politikovi, novináři a vydavateli exilového časopisu Listy Jiřím Pelikánovi.

Podle něj jde o jednu z evropských osobností, která by si podobného uznání ve městě zasloužila. Podle primátora Olomouce Antonína Staňka (ČSSD) bude město na návrhu pracovat. Věří, že jméno této osobnosti ponese zdejší ulice ještě do konce prezidentova funkčního období.

"Ve svobodném světě šlo o prvního československého poslance evropského parlamentu. Udělal mnoho práce pro nás exil, vydával časopis Listy. Je to jedna z evropských osobností, která by si v Olomouci ulici či náměstí zasloužila," řekl dnes zástupcům kraje Zeman během svého zahájení třídenní návštěvy v Olomouckém kraji. Podle Staňka bude vedení města hledat vhodnou ulici či náměstí, upozornil však, že každé přejmenování nese velké problémy obyvatelům. "Budeme hledat něco, co bude mít co nejméně důsledků pro naše občany. Budeme na tom pracovat a pokud najdeme vhodnou ulici, učiníme tak. Věřím, že to bude ještě za vašeho úřadování," podotkl Staněk.

Po Pelikánovi je v Olomouci pojmenována cena, kterou od roku 2004 každoročně uděluje dvouměsíčník Listy založený právě olomouckým rodákem Jiřím Pelikánem v roce 1971 v exilu v Římě. Plastiku pelikána za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog získali v minulosti například slovenská premiérka Iveta Radičová, politik a publicista Jaroslav Šabata či první polský postkomunistický premiér Tadeusz Mazowiecki. Listy byly spolu s Tigridovým Svědectvím nejvýznamnějším českým exilovým časopisem. Publikovaly v nich přední osobnosti exilu i domácí opozice bez ohledu na politickou orientaci či vyznání.

Pelikán byl v 60. letech jedním z představitelů reformního proudu v komunistické straně. V době takzvaného pražského jara byl ředitelem Československé televize. Od října 1969 žil v emigraci v Itálii, kde Listy také vydával. V letech 1977 až 1989 byl poslancem Evropského parlamentu za Italskou socialistickou stranu. Zemřel v Římě v červnu 1999.

Zdroj: ČTK

Chcete, aby v Olomouci byla ulice pojmenovaná po Jiřím Pelikánovi?

Celkem hlasovalo31 čtenářů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.