pátek 29. března 2024 Taťána

Přehled: V olomoucké kauze figuruje po týdnu od vypuknutí šest hlavních postav

Už je tomu více jak týden, co protikorupční policie rozjela v Olomouci operaci Vidkun. Začala tak rozplétat údajné nekalé praktiky mezi politiky, podnikateli a policejními důstojníky. Týden uplynul a v médiích rezonuje šest jmen...

 

Jiří Rozbořil

Protikorupční policie zaklepala i na dveře hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila. V úterý ráno důkladně prohledala jeho kancelář, Rozbořilovo jméno však první den kauzy nerezonovalo médii tak, jako třeba Ivan Langer. Zvrat přišel až druhý den, kdy Rozbořil nepřišel do práce, přičemž ani jeho spolupracovníci nevěděli, kde Rozbořil je. Vše ještě podpořil fakt, že Rozbořil zrušil svůj veškerý program do konce týdne. 15. října, tedy ve čtvrtek, přišla jako první Česká televize s informací, že Rozbořil byl s dalšími třemi lidmi obviněn, konkrétně z uplácení. Toho se měl Rozbořil dopustit při srpnové schůzce v Potrefené huse v centru Olomouce, kdy měl nabídnout Karlu Kadlecovi, policejnímu náměstkovi, úplatek za to, že pozdrží začátek vyšetřování údajného dotačního podvodu, který se pojí s jezdeckým areálem na Lazcích. Obvinění Rozbořila začalo hýbat nejvyššími politickými kruhy. K celému případu se vyjádřil například premiér Bohuslav Sobotka, který vyzval Rozbořila k rezignaci. Ten na tiskové konferenci, kterou uspořádal ještě 15. října odpoledne, však prohlásil, že rezignovat nehodlá a že je v celé věci nevinný. Den na to podnikl Bohuslav Sobotka cestu do Olomouce, aby se s Jiřím Rozbořilem osobně setkal. I po této schůzce však Rozbořil trval na tom, že z funkce hejtmana neodstoupí. Jiří Rozbořil je v současné době stíhán na svobodě a dál působí jako hejtman Olomouckého kraje. Poslední informace hovoří o tom, že Jiří Rozbořil chce sám seznámit veřejnost s důsledky kauzy a svolá kvůli tomuto tiskovou konferenci.

Karel Kadlec

Karel Kadlec, náměstek ředitele olomouckého krajského ředitelství. Od začátku kauzy byl v hledáčku protikorupční policie za údajné zneužití pravomoci úřední osoby a za přijetí úplatku. Nakonec byl obviněn a vzat do vazby. Karel Kadlec byl vyšetřován generální inspekcí již v minulosti, kdy se měl dopustit ovlivňování vyšetřování spojené s podnikatelem Ivanem Kyselým v jeho realitních aktivitách. Vyšetřování nakonec bylo odloženo. Později byl také vyšetřován za údajné urážky podřízených, ani v tomto případě však vyšetřování nedoběhlo do konce. V posledních dnech putuje médii zpráva, že měl Kadlec svému podřízenému Petrůjovi přikázat, že musí "za každou cenu" trestně stíhat podnikatele Jaroslava Králíka, který se podílel na projektech z evropskcýh dotací a pravděpodobně měl kompromitující informace. V současné době Kadlec sedí ve vazbě, funkce náměstka však zbaven nebyl, stejně jako další policejní důstojník Radek Petrůj.

Radek Petrůj

Radek Petrůj je aktuálně ve vazbě, ale pořád zastává funkci šéfa úseku pro hospodářskou kriminalitu krajského ředitelství policie. Je podřízeným Karla Kadlece a obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kadlec mu měl nařídit, aby byl za každou cenu obviněn podnikatel a člen ČSSD Jaroslav Králík, který měl informace o projektech financovaných z evropských dotací, na kterých se podílel i podnikatel Kyselý. Petrůj 19. října podal stížnost proti obvinění, jeho obhájce Tomáš Vymazal médiím sdělil, že Petrůj se necítí být ničím vinen a odmítá obvinění, kvůli kterému byl vzat do vazby.

Martin Major

O Martinu Majorovi, náměstkovi současného primátora Antonína Staňka a bývalém primátorovi, nepadla v celé kauze Vidkun až do včerejšího dne jediná zmínka. Server Neovlivní.cz však přišel se zveřejněním části odposlechů, které se tentokrát týkaly i Majora. Jeho jméno bylo zmiňováno v rozhovoru mezi podnikatelem Kyselým a policejním náměstkem Kadlecem v souvislosti se "zametením" několika stovek tisíc korun z bankovního účtu. Celkem jde o tři čtvrtě milionu. Martin Major se již k celé kauze vyjádřil. Schůzku s podnikatelem Ivanem Kyselým a Kadlecem nepopřel, prý ale jen tak seděli u piva a "hospodsky tlachali", proto veřejnost nemá brát tyto informace vážně. Ná otázku, kde se vzaly hotovostní vklady, které se ocitly na jeho účtu, odpověděl, že si peníze půjčil od rodičů, plánoval prý koupit nemovitost. Potvrdil také, že se s podnikatelem Kyselým zná, ale jen formálně, viděli se prý jen parkrát na sportovních událostech.

Ivan Kyselý

Ivan Kyselý je vlivný olomoucký podnikatel, který je dlouholetým přítelem a obchodním partnerem Ivana Langera. V olomoucké kauze byl obviněn na účasti při zneužití pravomoci úřední osoby, stejně jako Petrůj a Kadlec byl vzat do vazby. Hned 13. října byla provedena domovní prohlídka u Kyselého v domě. 15. října byl obviněn a vzat do vazby. Podle serveru Neovlivní.cz byl Kyselý spolu s Kadlem hlavními postavami v celé prošetřované kauze. Prý se scházeli velmi často v olomoucké kavárně Deluxe v hotelu Janiš, od února letošního roku nejméně pětačtyřicetkrát. Kavárna byla přitom po celou dobu monitorována protikorupčními policisty. Kyselý mimo jiné řešil s Kadlecem i kauzu okolo olomouckého aquaparku, kde probírali opakovaně razii spojenou s magistrátem a provozováním celého zábavního komplexu. Oba také třeba řešili anonymní udání, že dotace kraje a města, které hokejový klub HC Olomouc obdržel na mládežnický hokej, nebyly použity tam, kde měly.

Ivan Langer

Ivana Langera netřeba široké veřejnosti šíře představovat. Bývalý ministr vnitra a dnes řadový člen ODS strhl první den, kdy vypukla kauza Vidkun, veškerou pozornost na sebe, neboť se u Langera v bytě v centru Olomouce konala dlouhá domovní prohlídka. Během prohlídky bytu byl Langer odvezen k výslechu na policejní prezidium, přivezen zpět do Olomouce byl večer téhož dne. Další den byl Langer propuštěn a nebylo mu sděleno ani žádné obvinění, spekulace některých médií tedy byly nepotvrzené. Ivan Langer byl policií vyslýchán kvůli informacím o aktivitách jeho dlouholetého obchodního partnera a kamaráda Ivana Kyselého, který hraje v celé kauze zásadní roli. Langer, kdysi jako politik, splácel Kyselému téměř dvoumilionovou půjčku, loňský rok poté koupil za 40 milionů čtyřicet procent akcií Kyselého společnosti IES Moravia Real, která se pohybuje na realitním trhu. V historickém centru Olomouce třeba vlastní několik domů. Podle serveru Neovlivní.cz mají však údajně policisté k dispozici odposlechy, na nichž Langer předával informace z policejního prostředí právě Jiřímu Rozbořilovi, olomouckému hejtmanovi, který je nyní obviněn a je stíhán na svobodě.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.