pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ONLINE CHAT: Ptejte se Radima Sršně, kandidáta na hejtmana za Starosty ProOlomoucký kraj

PR článek

Šestatřicetiletý rodák z Dolních Studének RADIM SRŠEŇ říká, že jeho angažmá ve veřejném životě a také v politice u něho bylo jaksi samozřejmé. Starosta Dolních Studének kandiduje za hnutí Starostové ProOlomoucký kraj na hejtmana. „Naše rodina se vždycky aktivně zapojovala do veřejného života. Prarodiče hlavně v Sokole a dalších spolcích, maminka byla starostkou, takže jsem k tomu měl vždy velmi blízko. Už odmala jsem cvičil v Sokole a sport je mým velkým koníčkem do dneška stejně jako hudba,“ popisuje starosta.

ONLINE CHAT: ZEPTEJTE SE RADIMA SRŠNĚ ZDE!

Vzdělání odstartoval zájmem o matematiku. „Odmala mi šlo počítání, takže na vyšším stupni základní školy jsem šel do matematické třídy. Když jsem se rozhodoval, kam jít, bylo to už jinak. Lákaly mě jazyky a svět, takže jsem se přihlásil na anglické gymnázium v Olomouci. Tehdy tam byla spousta anglických pedagogů, takže škola měla skvělou úroveň.  Dnes musím říct, že to bylo moje nejlepší rozhodnutí v životě,“ líčí Radim Sršeň.

Na základní i na střední škole či v začátcích podnikání se netrhl od svého bratra. „Je sice o rok mladší, ale byli jsme spíš jako dvojčata. Oba jsme hráli volejbal, oba jsme hráli na pozoun, chodili na stejnou školu, na stejné gymnázium,“ říká dolnostudénecký starosta.

Už v dětství spolu založili cestovní kancelář. „Maminka pracovala v cestovním ruchu. S bratrem nás brala na zájezdy jako překladatele. To byla ohromná škola. Proto jsme založili v dětství na papíře vlastní cestovku a prodávali zájezdy celé rodině,“ směje se Sršeň. V osmnácti už s bratrem založili vlastní cestovní kancelář. Ta funguje dodnes, i když kvůli pracovní vytíženosti obou bratrů ji řídí jejich matka.

Studijní cesty bratrů se rozešly po gymnáziu. Radima Sršně zlákaly mezinárodní vztahy a diplomacie, jeho bratr šel studovat management. O mezinárodní vztahy byl tehdy obrovský zájem. „Hlásilo se nás přes tisíc a brali 80,“ vzpomíná.
Už na studiu se Radim Sršeň věnoval hlavně politice Evropské unie, absolvoval studijní pobyt v Dánsku a stáž v Bruselu. Také jeho diplomka byla o Evropské unii a doktorská práce zněla na téma stále aktuální: euroskepticismus. „Dodnes na Vysoké škole ekonomické v Praze učím tematiku Evropské unie, i když jenom tři kurzy, protože na víc mi už nezbývá čas. Musím říct, že mě výuka nesmírně baví a naplňuje,“ přiznává starosta.

Radim Sršeň musel ještě k povinnému vojenskému odvodu. Další ročníky už byly od této povinnosti osvobozeny. „Tehdy jsem už studoval diplomacii. Když jsem u odvodu prohlásil, že vše se dá řešit mírovou cestou, dívali se na mě jako na blázna,“ směje se.

Brzy se zapojil také do práce v místních akčních skupinách, ze šumperského venkova se propracoval až na nejvyšší evropskou úroveň. Dnes jako expert Evropské unie mimo jiné radí, jak rozvíjet venkovský region Kazbegi v Gruzii.
Sršeň se zaměřuje především na regionální rozvoj, dotační politiku, pomoc venkovu a venkovským oblastem. „Pospolitost je mi od dětství velmi blízká. Vlastně vše se odvíjí od spolupráce a schopnosti se dohodnout,“ podotýká starosta, který mohl být v životě také profesionálním muzikantem, kdysi byl přijat na konzervatoř, přednost dal ale nakonec jazykům a diplomacii. Dnes hraje na pozoun v cenami ověnčeném Dechovém orchestru ZUŠ Zábřeh a neméně známém Moravia Big Bandu. Pokud mu vyjde čas, jezdí s nimi i po světě. „Velkým zážitkem byla pro mě účast na festivalu v čínské Šanghaji loni v říjnu."

Radim Sršeň upřednostňuje spolupráci na co nejširším fóru. Co ho mrzí na dnešní společnosti? Nedostatek slušnosti, agresivita, arogance, netolerance. "Když se toto změní a vrátí se lidem úsměv, bude to skvělé,“ říká muž, který má životní motto: Když chceš jít rychle, jdi sám, chceš-li dojít daleko, pojďme spolu. „To je hluboká myšlenka a přesně vystihuje potřebu co nejširší pospolitosti a integrace. V tom jsem odmala vyrůstal u nás v Dolních Studénkách,“ doplnil starosta.

Radim Sršeň má štěstí i na životní partnerku, manželka Lenka mu je velkou oporou v soukromém i pracovním životě.


Čtěte více:

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.