pátek 26. dubna 2024 Oto

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V patách lídra: Pirát Martin Šmída stíhá pracovat v kompostárně, setkávat se s lidmi i zahrát na punkovém koncertu

PR článek

Jedenatřicetiletý Martin Šmída se na první pohled nejeví jako klasický kandidát na hejtmana, co si budeme povídat. Pravdou ale je, že vystudoval dvě vysoké školy a v politice se už nějakou dobu pohybuje – je zastupitelem v Majetíně a již dlouho je členem Pirátské strany, v dubnu se dokonce stal místopředsedou. Já jsem se s Martinem sešla na začátku jeho pracovního dne.

Skryté bohatství přímo pod rukama

S Martinem Šmídou se setkávám na místě, které je na hony vzdálené útulnému křeslu a kanceláři, kde bych si takové setkání s kandidátem na hejtmana představovala. Místo toho si třeseme rukou v areálu firmy Resta, kde má Martin Šmída na starosti kompostárnu. Ano, slyšíte správně. „Možná to vypadá podivně, ale kompostárna v podstatě odráží filosofii Pirátů, a to je co nejvíce využívat toho, co máme k dispozici, aniž bychom museli poškozovat prostředí kolem nás,“ říká hned v úvodu Martin, oblečený do pracovního oblečení, v rukou třímající metr a půl dlouhý teploměr. Zatímco zapichuje tento dlouhý nástroj do hromady tlející organické hmoty, povídá dál: „ Jasně, nějakou dobu trvá a dá to dost práce, než se z čerstvého odpadu, jakým je třeba posekaná tráva, stane hnojivo, které se může znovu použít, výsledek ale stojí za to. A hlavně, nemusí používat chemii, kterou naši půdu pomalu, ale jistě zabíjí,“ říká Šmída.

Martin se o velké hromady kompostu stará dennodenně. Ve všem tom smradu je však spokojený. “Práce v Pirátské straně či v zastupitelstvu vyžaduje hodně soustředění, mravenčí práce a komunikaci s lidmi, proto jsem rád, že můžu pracovat i v tomto prostředí. Nasadíte sluchátka, posloucháte hudbu a přitom měříte teploty nebo vytahujete z kompostu nečistoty, co tam nepatří. Mozek si u takové práce pořádně odpočine," vysvětluje Martin.

Po zhruba patnácti minutách, co se procházíme areálem firmy, kde není jen kompostárna, ale také místo pro recyklaci stavebního odpadu, se vracíme zpět na místo, kde Martin zapíchl svůj teploměr. „Kolik si tipnete, že je teplotní rekord?“ ptá se Martin. Střílím od boku sto třicet stupňů. Hodně mimo. „Rekord je něco málo přes osmdesát stupňů,“ směje se Martin, zatímco na teploměru svítí protentokrát 74 stupňů Celsia.

Šmída mezi svými

Odpoledne jsme se společně přesunuli z Resty na ... oslavu 25. výročí této společnosti. Martin Šmída totiž není jen vrchní kompostér, ale také velký fanoušek hudby. I proto na akci měl zajišťovat roli DJe. Při té příležitosti si na akci postavil malý stánek, ve kterém si mohli zájemci přečíst pirátské noviny a poptat se Martina na pár otázek. Na oslavě se se kromě pouštění hudby a předávání cen účastnil i nohejbalového turnaje.

Hodně ho oslovují i místní lidé z Majetína. Jakpak by taky ne, od roku 2014 tu vykonává funkci člena zastupitelstva, navíc tu bydlí. „Martin je moc šikovný kluk, hezky se u tu naši obec starají,“ říká z kolemjdoucích. Ty slova dokazuje i fakt, že v poslední soutěži o obec Olomouckého kraje skončil Majetín třetí.

Tehdy jsem si všimla jedné zajímavé věci – Martin není typickým kandidátem na hejtmana jenom proto, že pracuje v kompostárně, tak také svým vystupováním. Nechává lidi, aby přišli až za ním a poptali se na všechno potřebné, ani jednou se nestalo, že by kolemjdoucím něco vnucoval a vyžádal si jejich pozornost. „No jasně, je to každého věc, jestli se o politiku a Piráty zajímá, nebo ne. Já jsem tady od toho, abych jim odpověděl na otázky, ale určitě nebudu nikoho lámat do toho, aby mě volil,“ říká Šmída, zatímco si dvě dámy vedle něj čtou Pirátské noviny.

Martin Šmída v průběhu akce nejen obstarával hudbu, ale i když došlo na předávání děkovných darů pro služebně nejstarší zaměstnance Resty, ujal se gratulace a předání darů.

Přes den kandidát, přes noc punker

Je devět hodin večer, den však pro Martina Šmídu ještě nekončí. Ba naopak. V olomouckém klubu 15minut ladí nástroje a vše se schyluje k punkovému koncertu jeho skupiny Session. Dnes večer hrají jako support kolegům ze známých punkových uskupení Punk Floid a Volant.

„Tohle je taková moje noční tvář, přes den jsem Pirát, kompostář a táta dvou dětí, večer se měním v punkového hudebníka,“ směje se Martin Šmída, zatímco ladí svou basovou kytaru. „Pořád mě to baví, v tom punku a muzice je pořád cítit ta svoboda. Výměna všech emocí a energie mezi kapelou a publikem je prostě návyková,“ říká.

I tady má Martin u vchodu odznáčky Pirátů i Pirátské noviny. „Kdo chce, tak si vezme, kdo ne, nenutím ho,“ ukazuje Martin na stolek s věcmi. A opravdu, někteří příchozí si na svou bundu připnou odznak, pár lidí dokonce listuje u piva novinami.

Koncert pomalu začíná, parket pod pódiem se plní a já se jen tak tak vyhýbám s foťákem rozprouděnému davu pod pódiem. Martin se ujímá své basové kytary a staví se k mikrofonu: „Zdravím všechny lidi, my jsme kapela Session a přišli jsme vás sem dnes pobavit,“ vykřikne Martin a dav spokojeně výská. A já cítím, že tahle jízda dnes jen tak neskončí...

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.