úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Rozbořil popřel, že by současnému hejmanovi Koštovi dělal poradce. Jen mu prý předával agendu

Bývalý olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) popřel, že by dělal současnému hejtmanovi Otu Koštovi (ANO) poradce, což je jeden z důvodů výzvy ke Koštově rezignaci. Neměl podepsanou žádnou poradenskou smlouvu, pouze předával svému nástupci agendu, řekl Rozbořil.

Důvod považuje za zástupný. Košta dnes nedělní výzvu krajského zastupitelského klubu ANO k rezignaci odmítl.

Krajský předseda hnutí ANO Ladislav Okleštěk ve výzvě uvedl, že Košta odmítal spolupracovat s hnutím a jako svého poradce zaměstnal bývalého hejtmana z ČSSD, který je vyšetřován v korupční kauze Vidkun. "S bývalým hejtmanem uzavřel Oto Košta poradenskou smlouvu, díky které Rozbořil inkasoval 45.000 korun měsíčně," stojí v kritickém stanovisku hnutí ANO.

Rozbořil dnes odmítl, že by Koštovi dělal poradce. "Nedělal jsem poradce, neměl jsem uzavřenou poradenskou smlouvu. Pouze jsem mu předával agendu, je to mimo mísu," řekl dnes Rozbořil. Předávání agendy za těchto podmínek je v Olomouckém kraji dlouholetá praxe.

Bývalý hejtman, který kvůli obvinění v kauze Vidkun přišel o místo na kandidátce a nemohlo tak obhajovat svou funkci, uvedl důvody výzvy v souvislosti se svým jménem za zástupné. "Je to zástupný problém. Je to o celém fungování koalice. Popíšu to 27. února na zastupitelstvu. Můj pohár trpělivosti přetekl," doplnil Rozbořil.

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdí, že Košta nezvládá řízení kraje. Hejtman řekl, že důvody uvedené ve výzvě k rezignaci považuje za zástupné a výzvu k rezignaci nepřijal. V krajských volbách získal jako lídr kandidátky před svými kolegy z hnutí ANO velký náskok v přednostních hlasech. Zakroužkovalo ho 2751 voličů a získal 6,84 procenta hlasů.

Čtěte více:

Autoři | Foto rozboril.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.