čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hejtmana Oto Koštu by měl nahradit v úřadu Ladislav Okleštěk. Může se rozhodnout už v pondělí

Olomoučtí zastupitelé příští týden v pondělí projednají návrh krajské rady na odvolání olomouckého hejtmana Oto Košty, kterého by měl v čele úřadu nahradit krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk.

ANO na začátku února vyzvalo Koštu k rezignaci kvůli nespokojenosti s jeho prací v čele hejtmanství. Košta výtky spolustraníků odmítl a nerezignoval. S kritikou hejtmana pak přišli i jeho tři náměstci z ANO a koaliční ČSSD a ODS.

„Podali jsme návrh na odvolání hejtmana Košty formou rady. Podala to celá rada,“ řekl dnes Okleštěk na dotaz, zda ANO v pondělí na krajském zastupitelstvu předloží návrh na odvolání Košty. S koaliční ČSSD a ODS bylo podle Oklešťka zároveň dohodnuto, že na zastupitelstvu bude navržen na nového hejtmana.

Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Zástupci ODS a ČSSD už dříve oznámili, že výměně na postu hejtmana nebudou stát v cestě.

Hejtman Košta už dříve prohlásil, že před chystaným hlasováním o návrhu na jeho odvolání mu vyjádřili podporu někteří zastupitelé napříč stranami včetně těch zvolených za ANO.

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdí, že Košta nezvládá řízení kraje. Kritizují, že jako svého poradce zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila, který je vyšetřován v korupční kauze. Ke kritice hejtmana se posléze přidali i tři jeho náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle kterých odmítá reorganizovat úřad a špatně komunikuje s kolegy. Košta už dříve řekl, že nepochybil a snahu o své odvolání přisuzuje mocenským ambicím některých lidí.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook Ladislava Oklešťka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.