pátek 29. března 2024 Taťána

Bude dnes Košta odvolán? Zastupitelé zasedají od desáté dopolední

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes projedná návrh krajské rady na odvolání hejtmana Oto Košty (ANO), kterého by měl v čele úřadu nahradit krajský předseda ANO, poslanec Ladislav Okleštěk.

ANO už na začátku února vyzvalo Koštu k rezignaci kvůli nespokojenosti s jeho prací v čele hejtmanství. Košta výtky spolustraníků odmítl a nerezignoval. S kritikou hejtmana pak přišli i jeho tři náměstci z ANO a koaliční ČSSD a ODS.

Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Zástupci ODS a ČSSD oznámili, že výměně hejtmana nebudou stát v cestě. Hejtman Košta už dříve prohlásil, že před chystaným hlasováním o návrhu na jeho odvolání mu vyjádřili podporu někteří zastupitelé napříč stranami včetně těch zvolených za ANO.

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdí, že Košta nezvládá řízení kraje. Kritizují, že jako svého poradce při předávání úřadu zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je vyšetřován v korupční kauze. Ke kritice hejtmana se posléze přidali i tři jeho náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle kterých odmítá reorganizovat úřad a špatně komunikuje s kolegy. Košta už dříve řekl, že nepochybil a snahu o své odvolání přisuzuje mocenským ambicím některých lidí.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Čtěte více:

Autoři | Foto Romana Kočařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.