pátek 29. března 2024 Taťána

Do Olomouce přijel přednášet poradce Clintona Benjamin Barber

Do Olomouce přijel politolog, bývalý poradce prezidenta Billa Clintona a konzultant německých a slovinských prezidentů Benjamin Barber. Stal se jedním z hlavních řečníků mezinárodní konference, která se do pátku zaměřuje na roli středních měst. O jeho návštěvu usilovali pořadatelé z Univerzity Palackého řadu měsíců. Konference se účastní politologové, urbanisté, architekti a zástupci evropských univerzit.

V Olomouci je Barber poprvé, do Česka zavítal dříve už několikrát. "Je to důležité historické město, je zde univerzita s mnoha mezinárodními kontakty a s kontakty se středoevropskými univerzitami. Prvním důvodem byla tedy reputace univerzity a druhý důvod byl to, že spolupracuji se starosty a primátory po celém světě. Byla to pro mne vítaná příležitost navštívit středoevropské město velikosti, jako je Olomouc," řekl dnes Barber, jenž nyní přednáší na univerzitě v New Yorku.
   

Vyzvedl i téma konference. Podle něj jsou právě středně velká města či středně velké země ideální pro fungování demokracie. "Ve městě střední velikosti se zachová smysl komunity a je snadnější dosáhnout spolupráce mezi místní samosprávou, občanskou společností a byznysem. Aby město mohlo dobře fungovat, potřebuje všechny tyto tři složky, aby spolu spolupracovaly a fungovaly," dodal politolog, který je nyní považován za nejvlivnějšího myslitele v oblasti participativní demokracie.
   

Konference má mimo jiné upozornit na univerzitní města a jejich obrovský potenciál, který je opomíjen. Podle odborníků se přitom podílejí na společenském, kulturním a ekonomickém vlivu. Řada příkladů, kde je tento potencionál využíván, podle nich už existuje v Evropě. "Konference má za cíl vytvořit prostor pro výměnu zkušeností zástupců evropských měst a univerzit a dalších odborníků v oblasti rozvoje měst střední velikosti, jakým je i Olomouc. Naším záměrem je představit úspěšné projekty z evropských měst, které by mohly být inspirací pro městské vládnutí ve střední a východní Evropě," informovala Dana Hellová ze společnosti Civipolis, která se na pořádání akce podílí společně s UP.
   

Barber není jedinou světovou osobností, která letos do Olomouce přijede. Už na začátku června dorazí do města americký filozof a lingvista Noam Chomsky. Jeden z nejvlivnějších intelektuálů současnosti bude hlavní hvězdou lingvistické konference, kterou 5. až 7. června pořádá UP.

Zdroj:ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.