čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Kraj požádá armádu o budovu Hanáckých kasáren

Olomoucký kraj požádá ministerstvo obrany o rozlehlou budovu Hanáckých kasáren v historickém centru Olomouce, kterou loni na podzim armáda opustila. Pokud hejtmanství s žádostí uspěje, tak v bývalých kasárnách zřejmě vybuduje depozitáře muzea a knihovny, kanceláře pro organizace zajišťující evropské dotace i prodejnu regionálních potravin. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Ministerstvo obrany se jednání s krajem o převodu této nemovitosti nebrání.

Ministerstvo obrany podle Rozbořila prázdnou budovu kasáren nabídlo státním institucím, které ji mohou získat za symbolickou cenu. "Zřídili jsme proto pracovní skupinu, která požádá o převedení Hanáckých kasáren, zmapuje potřeby kraje a možnosti využití tohoto objektu," uvedl Rozbořil. Budova kasáren je podle něj v dobrém stavu, má zachovalou střechu i vnitřní rozvody, takže nevyžaduje nákladnou rekonstrukci. "Potřebujeme prostory, které poslouží k umístění archivu krajského úřadu i jako depozitář pro Vlastivědné muzeum Olomouc a vědeckou knihovnu, jejichž depozitáře nedostačují," uvedl Rozbořil.
   

Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany řekl, že Hanácká kasárna je navržena k vyřazení z majetku armády. "Do konce roku by jejich vyřazení mělo být schváleno. Poté budou nabídnuty ostatním organizačním složkám státu," uvedl. Pokud nikdo jiný nebude mít o tuto nemovitost zájem, tak ministerstvo může začít jednat s krajem o jejich bezúplatném převodu. "Projekt ale musí být zpracovaný a ve veřejném zájmu. Zajištěno musí být také jeho financování," upozornil Lukovský. Pokud kraj o Hanáckou kasárnu požádá, tak by jednání mohla být zahájena v první polovině příštího roku. S bezúplatným převodem musí souhlasit ministerstvo financí.
   

Kraj by se díky budově Hanáckých kasáren mohl snadněji vypořádat s úkolem vybudovat Evropský dům. "Ministerstvo pro místní rozvoj chce, aby kraje zřídily Evropské domy, v nichž budou sídlit všechny instituce, které poskytují evropské dotace, a žadatelé tak měli vše na jednom místě," řekl hejtman. V Hanáckých kasárnách by mohla fungovat také centrála cestovního ruchu či prodejna zaměřená na regionální potraviny. "Mohou tam být i jiné státní instituce, které jsou nyní v komerčních nájmech," uvedl Rozbořil.
   

Hejtmanství neuvažuje o tom, že by do Hanáckých kasáren přestěhovalo část svých úředníků, kteří nyní pracují v pronajatých kancelářích Regionálního centra Olomouc (RCO). Dvacetipodlažní budovu RCO u hlavního vlakového nádraží v Olomouci postavila stejnojmenná firma, v níž má majoritní podíl Josef Tesařík, který je bratrem bývalého olomouckého primátora a hejtmana a nynějšího senátora Martina Tesaříka (ČSSD).
   

Kraj si v roce 2003, tedy ještě před nástupem Martina Tesaříka do funkce hejtmana, na základě tendru pronajal osm pater budovy za 12,4 milionu korun ročně. Společně se službami roční cena nájmu dosáhla téměř 13 milionů. Do budovy RCO bylo přestěhováno 270 úředníků, kteří se nevešli do nového sídla krajského úřadu.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.