pátek 29. března 2024 Taťána

Městský soud v Praze musí opět řešit žalobu kvůli Šantovka Tower

Městský soud v Praze musí znovu projednat žalobu společnosti Office Park Šantovka proti Národnímu památkovému ústavu. Nařídil to Nejvyšší správní soud (NSS). Firmě se nelíbilo, jakým způsobem památkáři postupovali proti plánům na výstavbu Šantovka Tower, výškové budovy poblíž historického centra Olomouce.

Žalobu na ochranu proti nezákonnému zásahu městský soud původně zamítl. Podle firmy zásah spočíval v tom, že se úřad opakovaně vyslovoval proti záměru investora. Společnost výslovně žádala soud, aby Národnímu památkovému ústavu zakázal jakékoli kroky vyjma těch, které přímo vyplývají ze zákona. Konkrétně šlo o vydávání tiskových prohlášení, svolávání tiskových konferencí a různá veřejná vyjádření.
   

Městský soud v Praze v březnu žalobu zamítl, žádný nezákonný zásah nezjistil. Pokud prý měla firma pocit, že památkáři poškozují její pověst, měla podat civilní, nikoli správní žalobu.
   

NSS se sporem zabýval na základě kasační stížnosti firmy a zřejmě dospěl k jinému názoru. Odůvodnění jeho zrušujícího rozsudku však zatím není známé. Důvody zásahu mohou být jak věcné, tak ryze formální. Zatím NSS na úřední desce zveřejnil pouze stručný výrok, z něhož plyne, že se spor vrací do Prahy.
   

Olomoučtí magistrátní památkáři s výstavbou Šantovka Tower loni souhlasili, a to i přes nesouhlas vědecké rady Generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Magistrátní souhlas ovšem letos v lednu zrušil olomoucký krajský úřad kvůli rozporu se zákony. O kontrolu práce olomouckých úředníků, kteří stavbu povolili, požádal hejtmanství právě Národní památkový ústav.
   

Šantovka Tower má v Olomouci četné odpůrce, podle nichž výšková budova poškodí panorama města. Investor kritiku odmítá, v dubnu požádal radniční památkáře o vydání nového závazného odborného stanoviska a usiluje také o klíčové územní rozhodnutí. Díky svým 75 metrům by se stavba dělila s radnicí o pozici druhé nejvyšší stavby v Olomouci.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.