čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomouckou senátorkou bude lékařka Alena Šromová (KDU-ČSL)

V senátních volbách na Olomoucku vyhrála lékařka Alena Šromová (KDU-ČSL). V rozhodujícím klání vyřadila starostu Medlova Jana Zahradníčka, který kandidoval za ANO. Vyplynulo to z výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V horní parlamentní komoře Šromová nahradí dosavadního senátora a uničovského zastupitele Karla Korytáře (ČSSD), který vypadl už v prvním kole voleb.

Nová senátorka poděkovala voličům i svému týmu a ocenila korektně vedenou kampaň protikandidátů. "Čekala jsem těsný výsledek. Rozhodli hlavně lidé z mého okolí, kteří mě znají," řekla Šromová. V Senátu se hodlá věnovat zdravotnictví a sociální problematice.
   

Podle Zahradníčka rozhodla volby nízká účast. "Blahopřeji paní doktorce. Pro mě začíná normální život na obci. Volební kampaň stála dost úsilí, konečně si oddechnu. Smutek ale určitě nepřevládá, kandidatura do Senátu mi přinesla řadu nových zkušeností, které třeba v budoucnu využiju," uvedl Zahradníček.
   

Šromová ve druhém kole dostala 53,87 procenta hlasů, celkem 8194. Zahradníček, který ji v prvním kole v počtu hlasů předstihl, z finále odešel se ziskem 46,12 procenta hlasů.
   

Druhého volebního kola se v obvodu zúčastnilo 13,60 procenta voličů. Před týdnem přišlo k volebním urnám 37,56 procenta lidí.
   

Pětapadesátiletá Šromová je členkou zastupitelstva Litovle a tamní radní. Pochází z Přerova, po tamním gymnáziu vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci pracovala v několika zdravotnických zařízeních na Olomoucku, od roku 1989 působí jako praktické lékařka v Litovli, kam se také přestěhovala.
   

V politice se Šromová angažuje od roku 2002, kdy byla v komunálních volbách poprvé zvolena do zastupitelstva Litovle. Loni kandidovala v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, ze šestého místa kandidátky v Olomouckém kraji ale mandát nezískala.

Zdroj:ČTK

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.