čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Schwarzenberg: Zeman by měl strávit měsíc ve vězení v Íránu

Představitelé TOP 09 tvrdě kritizovali prezidenta Miloše Zemana za jeho slova o tom, že přehnaný důraz na politiku lidských práv ohrožuje české investice v zahraničí. Šéf opoziční strany a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg hlavě státu doporučil, ať stráví měsíc ve vězení v Íránu či Uzbekistánu, aby tušila, o čem mluví. Podle místopředsedy strany Miroslava Kalouska je Zeman servilní vůči diktátorům, které obdivuje.

"Doporučil bych mu, aby strávil měsíc v íránským či uzbeckým vězení, aby aspoň tušil, o čem kecá," napsal ČTK v reakci Schwarzenberg, podle něhož se dá kritika porušování lidských práv v zahraničí s podporou českého exportu skloubit. "To jsou kecy, které nám namlouvají, že to škodí. Když máme dobré zboží, tak si to lidi kupují, když nemáme, tak se vymlouvají, že je to kvůli naší zahraniční politice," podotkl posléze v telefonickém rozhovoru.
   

"Země, která není velmoc, si může získat mezinárodní autoritu pouze tím, že se soustředí na jednu mezinárodně akceptovanou významnou hodnotu," řekl ČTK zase Kalousek. Exprezident Václav Havel i Schwarzenberg podle něj prosadili mimořádnou mezinárodní autoritu Česka právě tím, že země byla lídrem v obhajobě lidských práv.
   

"V okamžiku, kdy na tuto svou prioritu budeme rezignovat, nebudeme mít nic, nebudeme mít ani prestiž, ani proexportní aktivity, pouze servilitu pana prezidenta Zemana vůči diktátorům, které obdivuje. To není hodnota, kterou bychom mohli prodávat," doplnil.
   

Zeman se dnes k problematice vyjádřil při návštěvě společnosti Papcel Litovel, která je předním tuzemským výrobcem papírenských strojů a drtivou většinu produkce vyváží do zahraničí. "Poněkud mě znepokojuje, že třeba investice typu Uzbekistán, ale i v dalších zemích, jsou ohroženy politikou, která si říká politika ochrany lidských práv a která ve skutečnosti vede k tomu, že když k nám tito lidé nepřijedou, konkrétně uzbecký prezident (Islam) Karimov, tak my nemáme možnost jim říct do očí svůj názor na lidská práva," uvedl prezident.
   

Narážel tak na odložení návštěvy kontroverzního státníka Karimova. Ze setkání s ním se omluvili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministři i vedení hlavního města. České firmy podle prezidenta kvůli podobnému postoji českých politiků pouze zbytečně ztratí možnost exportovat například právě do Uzbekistánu. "Riskujeme, že přijdeme i o investice, které do těchto zemí už byly vloženy. Myslím, že Česká republika si nemá hrát na velmoc a má respektovat fakt, že je v ní 630.000 nezaměstnaných. Těmito neuváženými kroky bychom neměli přispívat k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti," míní Zeman.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.