sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Soud opět otevře údajně nevýhodný prodej učiliště v Olomouci

Olomoucký okresní soud se dnes bude znovu zabývat údajně nevýhodným prodejem bývalého polygrafického učiliště v Olomouci. Podle obžaloby tím město přišlo o 6,3 milionu korun. Obžalobě v případu čelí někdejší náměstkyně olomouckého primátora Hana Kaštilová-Tesařová (ČSSD) a bývalý radní Jan Dostál (KDU-ČSL), který budovu ve znaleckém posudku ocenil. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Podle žalobce bývalá náměstkyně nařídila svým podřízeným, aby při přípravě prodeje budovy učiliště na třídě Svobody nepřihlíželi ke znaleckému posudku Josefa Dvořáka, který hodnotu této nemovitosti v centru Olomouce v roce 2008 stanovil na 49,5 milionu Kč. Kaštilová-Tesařová v srpnu 2009 objednala nový znalecký posudek u soudního znalce Dostála. Cenu domu vypočítal na 34 milionů Kč. Zastupitelé pak tuto cenu schválili. Podle revizního znaleckého posudku, který si zadala policie, měla být cena domu nejméně o 6,3 milionu Kč vyšší.

Spor se točí ohledně postupu při oceňování nemovitostí. Obžalovaní se hájí tím, že jiní znalci odhadní cenu domu stanovili podle jeho budoucího využití jako kancelářského objektu, zatímco Dostál při stanovení hodnoty vzal v potaz její aktuální stav, kdy sloužila jako ubytovna učiliště. První cena prý byla významně nadhodnocena a nemovitost by bylo obtížné za ni prodat.

Kaštilová-Tesařová, která měla v letech 2006 až 2010 na starost majetkoprávní odbor včetně prodeje domů, je obžalována ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dostál čelí obžalobě z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Oběma hrozí až deset let vězení. Případem se bude soud zabývat také ve čtvrtek, rozsudek ale podle soudkyně nepadne.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.