pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Soud začal řešit sporné zakázky v Přerově, Lajtoch vinu odmítl

Olomoucký okresní soud se dnes začal zabývat spornými veřejnými zakázkami v Přerově týkající se výstavby domova pro seniory a rekonstrukce zimního stadionu.

Podle žalobce stály podstatně více a vícepráce vykonala stejná stavební firma bez výběrového řízení. V kauze se zodpovídají špičky přerovského magistrátu v čele s dosavadním primátorem a senátorem Jiřím Lajtochem (ČSSD). Podle žalobce mu za zakázku firma postavila bazén, v případě dalšího radního se zase podílela na stavbě jeho rodinného domu. Primátor i jeho kolegové dnes vinu odmítli.
   

Žalobce Robert Henzel viní primátora Lajtocha, jeho náměstka Josefa Kulíška (ODS), radního Václava Zatloukala (ČSSD) a Jaroslava Čermáka (ODS) a úředníky z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavla Galu a Jiřího Rabu z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby.
   

Podle státního zástupce obžalovaní vědomě nechali u obou zakázek udělat všechny dodatečné vícepráce stejnou stavební firmou, jež zakázky vyhrála, aniž by bylo vyhlášeno výběrové řízení. Cena těchto dodatečných prací překročila zákonem daných 20 procent. Například cena u domova pro seniory se zvýšila asi o 30 milionů na více než 167 milionů korun. V obžalobě se mimo jiné policie zaměřuje i na vazby politiků se stavební firmou, jež tyto zakázky prováděla. Primátor Lajtoch podle žalobce získal prospěch související s výstavbou rodinného bazénu, radní Zatloukal v souvislosti se stavbou svého rodinného domu.

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.